Najważniejsza pozycja na Wielkanocnym stole - barszczyk biały.
Proponuję dziś prawie tradycyjny, lekko odchudzony (w święta trzeba trochę pofolgować :))
Gorący - idealny na aktualną pogodę.
Polecam i Smacznego !!! oraz
Fantastycznie spędzonych Świąt Wielkanocnych !!!
Składniki: (6 porcji)
- 2 litry wody
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora, ¼ selera, 2 liście kapusty włoskiej, ½ pęczka natki pietruszki
- 2/3 szklanki zakwasu na barszcz
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz, majeranek, sól
- 600g ziemniaków
- 6 jajek
ugotowanych na twardo
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i
ugotować z małą ilością soli. Włoszczyznę obrać umyć i
wrzucić wraz z natką do zimnej wody. Dodać listki laurowe i ziele
angielskie. Gotować wywar ok 40 minut (kapustę wyciągnąć ok 10
minut od momentu wrzenia) Po tym czasie wyciągnąć warzywa.
Marchewkę pokroić w kostkę. Dodać zakwas i wymieszać (można
dodać więcej, jeżeli barszcz barszczu. Powstałą zawiesinę
wlewać powoli do reszty barszczu ciągle mieszając. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i majerankiem Wrzucić pokrojoną marchewkę.
Żurek podawać z ziemniakami i jakiem pokrojonym w ćwiartki.
Wartość odżywcza i
energetyczna: 1 porcji
Energia:
146kcal
Białko:
9g
Tłuszcze:
6g
Węglowodany:
15g
Błonnik:
1g
nie ma to jak smaczna zupka, ja zamiast soli dodaję kilka kropli kikomana. I jeszcze jedno - jestem tu pierwszy ale nie ostatni raz ;) super zdj !
OdpowiedzUsuńdziękuje, zapraszam ponownie.
UsuńNie lubię białego barszczu :/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com