czwartek, 2 kwietnia 2015

WIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY v.light

Najważniejsza pozycja na Wielkanocnym stole - barszczyk biały.
Proponuję dziś prawie tradycyjny, lekko odchudzony (w święta trzeba trochę pofolgować :))
Gorący - idealny na aktualną pogodę.
Polecam i Smacznego !!! oraz
Fantastycznie spędzonych Świąt Wielkanocnych !!!


Składniki: (6 porcji)

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora, ¼ selera, 2 liście kapusty włoskiej, ½ pęczka natki pietruszki
  • 2/3 szklanki zakwasu na barszcz
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeżo mielony pieprz, majeranek, sól
  • 600g ziemniaków
  • 6 jajek ugotowanych na twardo


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać i ugotować z małą ilością soli. Włoszczyznę obrać umyć i wrzucić wraz z natką do zimnej wody. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować wywar ok 40 minut (kapustę wyciągnąć ok 10 minut od momentu wrzenia) Po tym czasie wyciągnąć warzywa. Marchewkę pokroić w kostkę. Dodać zakwas i wymieszać (można dodać więcej, jeżeli barszcz barszczu. Powstałą zawiesinę wlewać powoli do reszty barszczu ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem Wrzucić pokrojoną marchewkę. Żurek podawać z ziemniakami i jakiem pokrojonym w ćwiartki.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 146kcal
Białko: 9g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 15g
Błonnik: 1g


3 komentarze:

  1. nie ma to jak smaczna zupka, ja zamiast soli dodaję kilka kropli kikomana. I jeszcze jedno - jestem tu pierwszy ale nie ostatni raz ;) super zdj !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię białego barszczu :/
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!