Potrawa
inspirowana daniem, które miałam przyjemność zjeść na
krakowskim Kazimierzu w izraelskiej restauracji. Musiałam ją
troszeczkę zmodyfikować, ze względu na to że karmię piersią
i nie włączyłam jeszcze do mojej diety, niektórych składników które się w niej znajdowały. Nie miałam też akurat wszystkich przypraw więc zamiast rozmarynu użyłam tymianku, do marynowania mięsa nie użyłam limonki i nie dodałam prażonych nerkowców. Nie miałam tez kaszy burgul, którą zastąpiłam mieszanką ryżu brązowego i dzikiego. Pomimo tych zmian potrawa wyszła przepyszna .
i nie włączyłam jeszcze do mojej diety, niektórych składników które się w niej znajdowały. Nie miałam też akurat wszystkich przypraw więc zamiast rozmarynu użyłam tymianku, do marynowania mięsa nie użyłam limonki i nie dodałam prażonych nerkowców. Nie miałam tez kaszy burgul, którą zastąpiłam mieszanką ryżu brązowego i dzikiego. Pomimo tych zmian potrawa wyszła przepyszna .
Polecam
i Smacznego!!!
Składniki:
(2 porcje)
- 4 pałeczki z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 8 suszonych moreli
- 6 śliwek suszonych
- szklanka wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól grubo-mielona, pieprz świeżo-mielony, ostra mielona papryka, ¼ łyżeczki papryki czerwonej wędzonej, ½ łyżeczki garam masala, ½ łyżeczki tymianku suszonego
- 30g ryżu brązowego (ja użyłam okrągłego)
- 30g ryżu dzikiego
Sposób
przyrządzenia:
Pałeczki
z kurczaka umyć osuszyć, umieścić w misce. Dodać sól, pieprz,
paprykę ostrą i wędzoną, garam masalę, tymianek, roztarty
czosnek i 1 łyżkę oliwę. Przyprawy i oliwę dokładnie wetrzeć w
pałeczki. Pozostawić na minimum 1 godzinę, najlepiej na całą
noc. Morele i śliwki pokroić na mniejsze części, cebulę pokroić
w piórka. W żeliwnym garnku rozgrzać drugą łyżkę oliwy z
oliwek, podsmażyć pałeczki z obydwóch stron. Obsmażone mięso
przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę
wraz suszonymi owocami, dodać pałeczki, podlać wywarem warzywnym i
zagotować. Garnek przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika
nagrzanego do 190oC i piec pod przykryciem ok 20 minut. Po
tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze 25 minut, żeby sos
się zredukował. Podawać z ryżem.
Ryż
brązowy wymieszać z dzikim i ugotować w lekko osolonej wodzie w
stosunku 1:2.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
476 kcal
Białko:
28g
Tłuszcze:
19g
Węglowodany:
55g
Błonnik:
7g
Wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/