piątek, 10 kwietnia 2015

SEZAMOWE TOFU Z RATATOUILLE

Długo nie mogłam się przekonać do smaku tofu, aż do momentu kiedy trafiłam na magazyn Slowly veggie, gdzie zainspirował mnie przepis na ten roślinny ser. Powiem szczerze, że przez cały czas przygotowania posiłku nie byłam przekonana czy będzie mi smakowało dlatego też pomysł na pozostałe składniki dania. Kaszą i warzywami też można się najeść :). A tu taka niespodzianka tofu wyszło przepyszne!!!!Danie jest bardzo zdrowe i sycące, zawiera dużo błonnika i nie znajdziecie w nim ani grama cholesterolu. Myślę, że zagorzałym mięsożercom ten przepis przypadnie do gustu.
Polecam i Smacznego!!!

  
Składniki: (4 porcje)

  • 400g tofu
  • 3 łyżki jasnego sezamu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki pszennej graham
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz grubo-mielony, słodka czerwona papryka
  • 120g kaszy gryczanej niepalonej



Sposób przyrządzenia:

Z oleju sezamowego, roztartego czosnku, syropu z agawy, sosu sojowego przygotować marynatę. Tofu pokroić w plastry i umieścić w marynacie na minimum 1 godzinę. W międzyczasie cukinię i bakłażana pokroić w plastry, cebulę w grube piórka, papryki w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, następnie dodać papryki, cukinię i bakłażana. Podsmażyć ok 5 minut. Po tym czasie dodać sól, pieprz, mieloną słodką paprykę. Warzywa dusić do miękkości. Zamarynowane tofu wyciągnąć z marynaty. Pozostałą marynatę wlać do warzywa i wymieszać Każdy plaster obtoczyć w mące wymieszanej z sezamem. Tofu grillować z obydwóch stron.
Kasze ugotować w wodzie stosunku 1:2.



Wartość odżywcza i energetyczna:

Kcal: 420kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 34g
Błonnik: 8g




5 komentarzy:

  1. takiego dania jeszcze nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak się dobrze przyrządzi tofu to można je nawet pokochać :) sezamowe z całą pewnością pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham tofu, ale wegetarianką/weganką nie jestem :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie super! Dopiero wyprobowane, u mnie zamiast kaszy gryczanej pszenica orkiszowa. Tez wyszlo smacznie i zdrowo :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!