Długo
nie mogłam się przekonać do smaku tofu, aż do momentu kiedy
trafiłam na magazyn Slowly veggie, gdzie zainspirował mnie przepis
na ten roślinny ser. Powiem szczerze, że przez cały czas
przygotowania posiłku nie byłam przekonana czy będzie mi smakowało
dlatego też pomysł na pozostałe składniki dania. Kaszą i
warzywami też można się najeść :). A tu taka niespodzianka tofu
wyszło przepyszne!!!!Danie jest bardzo zdrowe i sycące, zawiera
dużo błonnika i nie znajdziecie w nim ani grama cholesterolu.
Myślę, że zagorzałym mięsożercom ten przepis przypadnie do
gustu.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
(4
porcje)
- 400g tofu
- 3 łyżki jasnego sezamu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki pszennej graham
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz grubo-mielony, słodka czerwona papryka
- 120g kaszy gryczanej niepalonej
Sposób
przyrządzenia:
Z
oleju sezamowego, roztartego czosnku, syropu z agawy, sosu sojowego
przygotować marynatę. Tofu pokroić w plastry i umieścić w
marynacie na minimum 1 godzinę. W międzyczasie cukinię i bakłażana
pokroić w plastry, cebulę w grube piórka, papryki w paski. Na
patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, następnie dodać
papryki, cukinię i bakłażana. Podsmażyć ok 5 minut. Po tym
czasie dodać sól, pieprz, mieloną słodką paprykę. Warzywa dusić
do miękkości. Zamarynowane tofu wyciągnąć z marynaty. Pozostałą
marynatę wlać do warzywa i wymieszać Każdy plaster obtoczyć w
mące wymieszanej z sezamem. Tofu grillować z obydwóch stron.
Kasze ugotować w wodzie stosunku 1:2.
Kasze ugotować w wodzie stosunku 1:2.
Wartość
odżywcza i energetyczna:
Kcal:
420kcal
Białko:
24g
Tłuszcze:
22g
Węglowodany:
34g
Błonnik:
8g
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńtakiego dania jeszcze nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńjak się dobrze przyrządzi tofu to można je nawet pokochać :) sezamowe z całą pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuńKocham tofu, ale wegetarianką/weganką nie jestem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Danie super! Dopiero wyprobowane, u mnie zamiast kaszy gryczanej pszenica orkiszowa. Tez wyszlo smacznie i zdrowo :) Polecam!
OdpowiedzUsuń