Tak w międzyczasie porządków świątecznych, robienia wypieków, itp polecam pyszną rybkę - dorsza.
Jest bogata w witaminy B, kwasy Omega-3 oraz witaminę PP czyli niacynę, która obniża poziom cholesterolu - którego zapewne nie zabraknie na większości wielkanocnych stołów. Mimo dużej zawartości tłuszczów dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
2 porcje
- 2 brzuszki z dorsza każdy po ok 150g
- 1 mały batat
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 100g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
- ½ papryki czerwonej
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
-
sok
z limonki
Sposób
przyrządzenia:
Z
sosu sojowego, 1 łyżki oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu
zrobić marynatę, którą natrzeć dorsza. Odstawić na ok 1
godzinę. Piekarnik nagrzać do 180oC. Batata i marchewkę
umyć, obrać i pokroić w kostkę. Umieścić na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Oprószyć solą i pieprzem. Piec ok 30 minut,
aż warzywa będą miękkie.
Fasolkę
szparagową blanszować we wrzątku ok 5 minut. Paprykę pokroić w
paseczki. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy z oliwek.
Podsmażyć warzywa (fasolkę, paprykę i kukurydzę) ok 10 minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Upieczone
marchew i batata zmiksować blenderem na gładką masę, dodać
masło, jogurt, sól, pieprz i słodką mieloną paprykę. Wymieszać.
Zamarynowanego
dorsza umieścić w foli aluminiowej wyłożonej pergaminem do
pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok
15 minut.
Na
talerz wyłożyć porcję pure, na nim ułożyć pieczoną rybę.
Podawać z warzywami.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
392 kcal
Białko:
32g
Tłuszcze:
18g
Węglowodany:
27g
Błonnik:
9g
Uwielbiam rybki, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybki, a tego puree nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com
spróbuj koniecznie puree z batatem, super pysznie wychodzi, szczerze polecam !!!
OdpowiedzUsuń