piątek, 24 kwietnia 2015

DOMOWE BUŁECZKI DO HAMBURGERÓW

Mało jest osób, które nie lubią hamburgerów. Ja zdecydowanie zaliczam się to tej grupy lubiących. Dlatego postanowiłam zrobić domowe bułeczki hamburgerowe. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb- domowa piekarnia”. By były mniej kaloryczne musiałam zmodyfikować przepis - zamiast śmietany użyłam jogurtu, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Bułeczki wyszły bardzo dobre, zdecydowanie lepsze niż kupne. Zachęcam do wypróbowania przepisu i zrobienia sowich slow food'owych hamburgerów. 
Polecam i Smacznego !!!

 
Składniki: (8 bułeczek)

Na zaczyn:

  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 100ml ciepłego mleka sojowego
  • 100g mąki pszennej chlebowej (typ 750)

Na ciasto:

  • 100g jogurtu naturalnego (ja użyłam Bio)
  • 3 żółtka
  • 80g roztopionego masła
  • 350g mąki orkiszowej typ 1050
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • białko do smarowania
  • 1 łyżeczka sezamu białego
  • 1 łyżeczka sezamu czarnego


Sposób przyrządzenia:

W dużej misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić pod przykryciem na ok. 30-60 minut. Po tym czasie wymieszać zaczyn z pozostałymi składnikami (oprócz masła, białka i sezamu), aż powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę i wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto z powrotem do miski dodać roztopione masło i dalej zagniatać ciasto, do momentu, aż wchłonie całe masło. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 3 godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, ponownie zagnieść i podzielić na ok 8 części (każda po ok 95g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i bardzo mocno spłaszczyć. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia ok 40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220oC. Na dolną blachę wlać szklankę wody w celu zaparowania piekarnika. Napuszone bułeczki posmarować białkiem posypać mieszanką sezamu. Piec ok 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, ułożyć na kratce do wystygnięcia.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 bułeczki- ok 90g)

Energia: 297kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 40g
Błonnik: 3g


4 komentarze:

  1. myślałam właśnie ostatnio o domowych hamburgerach! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poczekaj do niedzieli, będą i to takie niestandardowe :))))

      Usuń
  2. Uwielbiam takie bułeczki, już się głodna zrobiłam :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!