Mało
jest osób, które nie lubią hamburgerów. Ja zdecydowanie zaliczam
się to tej grupy lubiących. Dlatego postanowiłam zrobić domowe
bułeczki hamburgerowe. Przepis pochodzi z książki Piotra
Kucharskiego „Chleb- domowa piekarnia”. By były mniej
kaloryczne musiałam zmodyfikować przepis - zamiast śmietany użyłam
jogurtu, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową. Bułeczki wyszły
bardzo dobre, zdecydowanie lepsze niż kupne. Zachęcam do
wypróbowania przepisu i zrobienia sowich slow food'owych
hamburgerów.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
(8 bułeczek)
Na
zaczyn:
- 20g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 100ml ciepłego mleka sojowego
- 100g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
Na
ciasto:
- 100g jogurtu naturalnego (ja użyłam Bio)
- 3 żółtka
- 80g roztopionego masła
- 350g mąki orkiszowej typ 1050
- 1 płaska łyżeczka soli
- białko do smarowania
- 1 łyżeczka sezamu białego
- 1 łyżeczka sezamu czarnego
Sposób
przyrządzenia:
W
dużej misce wymieszać składniki na zaczyn i odstawić pod
przykryciem na ok. 30-60 minut. Po tym czasie wymieszać zaczyn z
pozostałymi składnikami (oprócz masła, białka i sezamu), aż
powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószony mąką blat lub
stolnicę i wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Po tym czasie przełożyć
ciasto z powrotem do miski dodać roztopione masło i dalej zagniatać
ciasto, do momentu, aż wchłonie całe masło. Ciasto przykryć
folią spożywczą i odstawić na ok 3 godziny do podwojenia
objętości.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na blat, ponownie zagnieść i podzielić na ok 8
części (każda po ok 95g). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę
i bardzo mocno spłaszczyć. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej
pergaminem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do
napuszenia ok 40 minut.
Piekarnik
nagrzać do temperatury 220oC. Na dolną blachę wlać
szklankę wody w celu zaparowania piekarnika. Napuszone bułeczki
posmarować białkiem posypać mieszanką sezamu. Piec ok 15 minut.
Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, ułożyć na kratce do
wystygnięcia.
Wartość
odżywcza i energetyczna: (1
bułeczki- ok 90g)
Energia:
297kcal
Białko:
8g
Tłuszcze:
10g
Węglowodany:
40g
Błonnik:
3g
są świetne!
OdpowiedzUsuńmyślałam właśnie ostatnio o domowych hamburgerach! :D
OdpowiedzUsuńpoczekaj do niedzieli, będą i to takie niestandardowe :))))
UsuńUwielbiam takie bułeczki, już się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/