Pyszna,
puszysta, aromatyczna drożdżowa babka - wersja alternatywa dla ucieranej.
Zdrowsza od klasycznej - bo z dodatkiem mąki graham. Idealna na
wielkanocne śniadanie albo coś słodkiego do świątecznej kawy.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
- 300g mąki graham typ 1850
- 230g mąki pszennej
- 21g suchych drożdży
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego drobnego
- 125g masła
- 150g suszonej żurawiny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
Do wysmarowania formy:
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka miękkiego masła
Na lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody (zamiast wody można użyć 2 łyżki soku z cytryny)
Sposób przyrządzenia:
Mąki wymieszać z
cukrem, solą i drożdżami. Roztopione masło z mlekiem sojowym,
roztrzepane żółtka z jajkiem dodać do mąki i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i ponownie wyrobić. Ciasto
przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości (ok 2 godziny). Po tym czasie
wyrobić jeszcze raz. Dużą formę do babki posmarować masłem i
posypać otrębami. Nałożyć ciasto. Przykryć folią lub
ściereczką i pozostawić ponownie do podwojenia objętości.
Piec w piekarniku
nagrzanym do 170oC przez ok 30 minut.
Studzić na
kratce.
Zimną babkę
polać lukrem (wymieszać cukier puder z wodą)
Wartość odżywcza i
energetyczna: 100g
Energia:
303kcal
Białko:
7g
Tłuszcze:
11g
Węglowodany:
48g
Błonnik:
3g
Uwielbiam babki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com