środa, 1 kwietnia 2015

WIELKANOCNA BABA v.alternatywna

Pyszna, puszysta, aromatyczna drożdżowa babka - wersja alternatywa dla ucieranej. Zdrowsza od klasycznej - bo z dodatkiem mąki graham. Idealna na wielkanocne śniadanie albo coś słodkiego do świątecznej kawy. 
Polecam i Smacznego !!!

  
Składniki:

  • 300g mąki graham typ 1850
  • 230g mąki pszennej
  • 21g suchych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego drobnego
  • 125g masła
  • 150g suszonej żurawiny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

Do wysmarowania formy:

  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka miękkiego masła

Na lukier:
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody (zamiast wody można użyć 2 łyżki soku z cytryny)


Sposób przyrządzenia:

Mąki wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Roztopione masło z mlekiem sojowym, roztrzepane żółtka z jajkiem dodać do mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać żurawinę i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok 2 godziny). Po tym czasie wyrobić jeszcze raz. Dużą formę do babki posmarować masłem i posypać otrębami. Nałożyć ciasto. Przykryć folią lub ściereczką i pozostawić ponownie do podwojenia objętości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez ok 30 minut.
Studzić na kratce.
Zimną babkę polać lukrem (wymieszać cukier puder z wodą)


Wartość odżywcza i energetyczna: 100g

Energia: 303kcal
Białko: 7g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 48g
Błonnik: 3g




1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!