czwartek, 9 kwietnia 2015

PAŁECZKI Z KURCZAKA W SŁODKO-OSTRYM SOSIE Z MORELAMI I ŚLIWKAMI

Potrawa inspirowana daniem, które miałam przyjemność zjeść na krakowskim Kazimierzu w izraelskiej restauracji. Musiałam ją troszeczkę zmodyfikować, ze względu na to że karmię piersią
i nie włączyłam jeszcze do mojej diety, niektórych składników które się w niej znajdowały. Nie miałam też akurat wszystkich przypraw więc zamiast rozmarynu użyłam tymianku, do marynowania mięsa nie użyłam limonki i nie dodałam prażonych nerkowców. Nie miałam tez kaszy burgul, którą zastąpiłam mieszanką ryżu brązowego i dzikiego. Pomimo tych zmian potrawa wyszła przepyszna .
Polecam i Smacznego!!!

 
Składniki: (2 porcje)

  • 4 pałeczki z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 8 suszonych moreli
  • 6 śliwek suszonych
  • szklanka wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól grubo-mielona, pieprz świeżo-mielony, ostra mielona papryka, ¼ łyżeczki papryki czerwonej wędzonej, ½ łyżeczki garam masala, ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • 30g ryżu brązowego (ja użyłam okrągłego)
  • 30g ryżu dzikiego


Sposób przyrządzenia:

Pałeczki z kurczaka umyć osuszyć, umieścić w misce. Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą i wędzoną, garam masalę, tymianek, roztarty czosnek i 1 łyżkę oliwę. Przyprawy i oliwę dokładnie wetrzeć w pałeczki. Pozostawić na minimum 1 godzinę, najlepiej na całą noc. Morele i śliwki pokroić na mniejsze części, cebulę pokroić w piórka. W żeliwnym garnku rozgrzać drugą łyżkę oliwy z oliwek, podsmażyć pałeczki z obydwóch stron. Obsmażone mięso przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę wraz suszonymi owocami, dodać pałeczki, podlać wywarem warzywnym i zagotować. Garnek przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec jeszcze 25 minut, żeby sos się zredukował. Podawać z ryżem.
Ryż brązowy wymieszać z dzikim i ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1:2.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 476 kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 55g
Błonnik: 7g



1 komentarz:

  1. Wygląda niezwykle apetycznie :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!