sobota, 23 maja 2015

NALEŚNKI Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI

Nie ma chyba produktu mącznego, którego bym nie lubiła. Naleśniki po prostu uwielbiam. Będąc na diecie pokutuje przekonanie, że produkty te powinno się kategorycznie z jadłospisu wyeliminować. Nic bardziej mylnego. Wystarczy zastąpić mąkę białą - ciemną i jeść te produkty w odpowiedniej ilości a zapewniam, że nie będą się odkładać w niechcianych miejscach.
Dziś proponuję naleśniki na sposób wytrawny. Wyszły naprawdę przepyszne i zapewniam, że po zjedzeniu dwóch, będziecie wręcz przejedzeni. 
Polecam i Smacznego!!! 


Składniki na ciasto: (12 naleśników)

  • szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki graham typ 1850
  • ½ szklanki otrębów
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka 1,5%
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • odrobina soli

Składniki na farsz:

  • 140g zielonej soczewicy
  • 3 średnie marchewki
  • 2 grube gałązki selera naciowego
  • 1 mały bakłażan
  • 3 dojrzałe pomidory sparzone i obrane ze skórki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki, ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej


Sposób przyrządzenia:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolita masę. Smażyć 12 naleśników na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Zieloną soczewicę przepłukać, zalać wodą i gotować ok 25 minut. Seler naciowy i marchewkę pokroić w kostkę, bakłażana w ok 1 cm półplasterki. Pomidory pokroić w większą kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć seler naciowy, dodać marchewkę i wszystko smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać bakłażana, smażyć kolejne 10 minut. Na koniec dodać pomidory, soczewicę. Dusić pod przykryciem ok 10 minut. Doprawić do smaku. Farsz podzielić na 12 równych części. Każdą część wyłożyć na naleśnik i zwinąć na kształt krokieta.
Nafaszerowane naleśniki podsmażyć z obydwóch stron na pozostałej oliwie. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji- 2 naleśniki

Energia: 340kcal
Białko: 16g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 44g
Błonnik: 9g



3 komentarze:

  1. w takiej wersji jeszcze nie jadłam! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki! Jestem na diecie więc myślałam, że długo tylko będę miała wspomnienia o moim ulubionym daniu - a tu niespodzianka - mogę je jeść! Już dziś kupię wszystkie składniki i do dzieła! Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny i przede wszystkim zdrowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!