czwartek, 4 czerwca 2015

CZERWONO-CZARNE PĘCZOTTO

Bardzo lubię potrawy typu risotto. Dziś proponuję coś podobnego tylko na bazie kaszy pęczak. Przewagą pęczotto jest fakt, że nad pęczakiem nie musimy stać z chochlą w ręku, co jakiś czas dolewając wywaru. Po prostu zalewamy płynem, zakrywamy i potrawa „sama się robi”. Dziś proponuję pęczotto z dodatkiem botwinki i czarnej soczewicy. Potrawę je się oczami bo po przygotowaniu wygląda pięknie.
Polecam i Smacznego!!!


Składniki: (4 porcje)

  • 200g kaszy pęczak
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 mała cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 80g czarnej soczewicy
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka masła
  • świeżo mielony pieprz, sól, świeży tymianek


Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, botwinkę umyć, buraczki pokroić w cienkie półplasterki, liście z łodyżkami posiekać. Cukinię pokroić na plasterki. Soczewicę wypłukać. Gotować ok 30 minut w wodzie w stosunku (1:2). Plastry cukinii grillować z obydwóch stron. Przekroić je na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pokrojone w plasterki buraczki i podsmażyć ok 5 minut. Po tym czasie dodać opłukany pęczak i podsmażyć wszystko kolejne 5 minut. Wlać wywar z warzyw, przykryć. Gotować do momentu, aż pęczak wchłonie cały wywar, co jakiś czas mieszając. Zanim kasza wchłonie cały wywar dodać liście botwinki, grillowaną cukinię, soczewicę i masło. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 346kcal
Białko: 12g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 49g
Błonnik: 8g

3 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!