niedziela, 28 czerwca 2015

ORKISZOWE NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I DUSZONYM RABARBAREM

Dziś propozycja dla osób, które lubią obiady "na słodko".
W daniu tym znajdziemy wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Węglowodany w mące, białko w serze białym + warzywo, czyli rabarbar. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (3 porcje - 6 naleśników)


Na ciasto:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki orkiszowej razowej
  • ¼ szklanki otrębów orkiszowych
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka sojowego
  • 2/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • odrobina soli

Na nadzienie:

  • 150g sera białego chudego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżeczka syropu z agawy

Na duszony rabarbar:

  • 3 gałązki rabarbaru
  • 2 czubate łyżki cukru trzcinowego

Dodatkowo:

  • 3 łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki oleju rzepakowego 


Sposób przyrządzenia:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolita masę. Smażyć 6 naleśników na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Składniki na nadzienie umieścić w blenderze. Zmiksować na kremową konsystencję.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałeczki. Przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i dusić ok 10 minut.
Naleśniki posmarować serowym nadzieniem, złożyć w trójkąt.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, wyłożyć naleśniki i chwilę przyrumienić z obydwóch stron. Podawać polane duszonym rabarbarem. 


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji - 2 naleśniki

Energia: 388kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 44g
Błonnik: 7g

2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!