Dziś propozycja dla osób, które lubią obiady "na słodko".
W daniu tym znajdziemy wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Węglowodany w mące, białko w serze białym + warzywo, czyli rabarbar.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
(3 porcje - 6 naleśników)
Na
ciasto:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki orkiszowej razowej
- ¼ szklanki otrębów orkiszowych
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka sojowego
- 2/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- odrobina soli
Na
nadzienie:
- 150g sera białego chudego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Na
duszony rabarbar:
- 3 gałązki rabarbaru
- 2 czubate łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 3 łyżeczki masła
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego
Sposób
przyrządzenia:
Składniki
na ciasto naleśnikowe zmiksować na jednolita masę. Smażyć 6
naleśników na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Składniki
na nadzienie umieścić w blenderze. Zmiksować na kremową
konsystencję.
Rabarbar
umyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałeczki. Przełożyć do
rondelka, zasypać cukrem i dusić ok 10 minut.
Naleśniki
posmarować serowym nadzieniem, złożyć w trójkąt.
Na
patelni rozgrzać olej z masłem, wyłożyć naleśniki i chwilę
przyrumienić z obydwóch stron. Podawać polane duszonym rabarbarem.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji - 2 naleśniki
Energia:
388kcal
Białko:
20g
Tłuszcze:
15g
Węglowodany:
44g
Błonnik:
7g
na pewno wykorzystam pomysł z duszonym rabarbarem! :)
OdpowiedzUsuńTakich naleśników jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń