wtorek, 25 czerwca 2013

KONFITURA TRUSKAWKOWA - dobra na reumatyzm, wzmacnia organizm

Witam. 
Z okazji kończącego się sezonu na truskawki stwierdziłam, że trzeba go przedłużyć. Mianowice zrobić pyszną, a zarazem bardzo zdrową konfiturę. Taki mały przysmaczek truskawkowy będzie zawsze można otworzyć w zimowe dni i poczuć zapach lata. 
Smacznego!




Składniki:

  • 900g truskawek
  • 50g syropu z agawy w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

Sposób przyrządzenia:

Truskawki umyj, usuń szypułki, przełóż do miski, posyp syropem z agawy i odstaw na całą noc aby puściły soki. Następnego dnia truskawki gotuj ok 20 minut, dodaj ekstrakt waniliowy lub wyłuskane ziarenka wanilii wraz z laską. Odstaw na ok 10 godzin. Gotuj ok 30-40 minut. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonego słoiczka, szczelnie zakręć i odstaw do wystygnięcia.


Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu)
Energia: 127 kcal
Białko: 0g
Tłuszcze: 0g
Węglowodany: 28g
Błonnik: 0,4g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!