Witam.
Z okazji kończącego się
sezonu na truskawki stwierdziłam, że trzeba go przedłużyć.
Mianowice zrobić pyszną, a zarazem bardzo zdrową konfiturę. Taki
mały przysmaczek truskawkowy będzie zawsze można otworzyć w zimowe dni i poczuć zapach lata.
Smacznego!
Składniki:
- 900g truskawek
- 50g syropu z agawy w proszku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
Sposób
przyrządzenia:
Truskawki
umyj, usuń szypułki, przełóż do miski, posyp syropem z agawy i
odstaw na całą noc aby puściły soki. Następnego dnia truskawki
gotuj ok 20 minut, dodaj ekstrakt waniliowy lub wyłuskane ziarenka wanilii wraz z laską. Odstaw na ok 10 godzin.
Gotuj ok 30-40 minut. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonego
słoiczka, szczelnie zakręć i odstaw do wystygnięcia.
Wartość
odżywcza i energetyczna: (100g produktu)
Energia:
127 kcal
Białko:
0g
Tłuszcze:
0g
Węglowodany:
28g
Błonnik:
0,4g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!