niedziela, 30 czerwca 2013

PLACUSZKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM MALINOWYM - dobra na skórę, włosy i paznokcie, na pamięć

Zwykle na śniadanie jadam kanapki, ale dziś otwierając szafkę w oczy rzuciła mi się kasza jaglana, stąd pomysł na placuszki. Myślę, że o cudownych właściwościach kaszy jaglanej wie już prawie każdy:) Jest idealna na włosy, skórę i paznokcie, ze względu na znajdującą się w niej krzemionkę, a zawartość lecytyny idealnie wpływa na pamięć. Oprócz tego jest źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Warto ją jadać w okresie przeziębień, ponieważ zmniejsza stan zapalny błon śluzowych - idealna na katar. 
Polecam i Smacznego!!!!

Placuszki bardzo dobrze formuje się bez dodatku jajka więc potrawa też idealnie nadaję się dla wegan :) 



Składniki:
  • 90g kaszy jaglanej (użyłam kaszy BIO)
  • 130ml wody
  • 1 jajko
  • 3 morele suszone
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu
 Na sos: (2 porcje)
  • 150g malin
  • 1 łyżeczka cukru brązowego

 Sposób przyrządzenia:

Kaszę wsypać do wrzątku i gotować ok 10-15 minut na małym ogniu, aż wchłonie cały nadmiar wody. W międzyczasie posiekać drobno morele i żurawinę, na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć płatki migdałowe i ziarna słonecznika. Ostudzoną kaszę przełożyć do miseczki wbić jajko, dodać suszone owoce, migdały, słonecznik, miód wszystko dokładnie wymieszać. Formować placuszki i smażyć na patelni z obydwóch stron (patelnię smarowałam małą ilością oleju rzepakowego). Placuszki podawać polane sosem malinowym.


 Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcja= ok 4-5 placuszków)

Energia: 336 kcal
Białko: 10,5g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 57g
Błonnik: 8,5g

1 komentarz:

  1. oooo, po zdjęciach widzę, że to będzie moje sobotnie śniadanie. Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!