poniedziałek, 1 lipca 2013

MIODOWA PIERŚ Z KURCZAKA z ziemniakami w mundurku i groszkiem cukrowym

    Zawsze wracając z pracy przechodzę koło osiedlowego warzywniaka, do którego często zaglądam. Dziś rzucił mi się w oczy groszek cukrowy, który idealnie komponuje się z pieczonymi młodymi ziemniakami i grillowaną piersią z kurczaka. Groszek cukrowy zawiera kwas foliowy, który zmniejsza gromadzenie się we krwi homocysteiny - czynnika ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych i zakrzepowych. Zawartość żelaza redukuje zmęczenie i znużenie, wspomaga prawidłowe formowanie się komórek oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. 
Polecam i Smacznego!!!!!


Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka-100g
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • gałązki świeżego tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, curry
  • 2 średnie ziemniaki
  • 125g groszku cukrowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


 Sposób przyrządzenia:

Z oleju, roztartego czosnku, przypraw, miodu zrobić marynatę, którą natrzeć pierś z kurczaka (ja do tego celu użyłam pędzelka). Natartego kurczaka przełożyć do miseczki, ułożyć na niej gałązki tymianku i odstawić do lodówki minimum na godzinę. Grillować z obydwóch stron. Podawać z pieczonymi młodymi ziemniakami i groszkiem cukrowym.
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 30 minut. Groszek ugotować na parze (ok 10-15 minut).


Wartość odżywcza i energetyczna

Energia: 336kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 29g
Błonnik: 6g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!