piątek, 12 lipca 2013

LEKKIE CIASTO MARCHEWKOWE

   Uwielbiam marchewkę w każdej postaci, a że lubię słodkości postanowiłam zrobić lekkie ciasto marchewkowe, które na pewno nie odłoży się w postaci niechcianych wałeczków :) Przepis jest bardzo szybki, a ciasto wychodzi pyszne !!!

Główny składnikiem ciasta jest marchewka, która zawiera beta-karoten - silny przeciwutleniacz chroniący nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Poza tym idealnie wpływa na nasz wzrok oraz cerę. 

Polecam i Smacznego !!!




Składniki: (6 porcji)
  • 180g marchewek
  • 40g cukru brązowego
  • 60g mąki pszennej graham typ 1850
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ciemnego kakao (ja użyłam tego o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • 40g płatków migdałowych (z czego ok 10g do posypania)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Sposób przyrządzenia:
 
Marchew utrzeć na tarce o dużych otworach. Białko oddzielić od żółtek. Białko ubić na gęstą pianę z odrobiną soli, żółtko ucierać z cukrem(cukier należy wsypywać stopniowo), dodać kakao. Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia i płatkami migdałowymi. Żółtka delikatnie wymieszać z ubitymi białkami i suchymi składnikami (należy to robić delikatnie). Na koniec dodać startą marchew i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Małą tortownicę (ja użyłam o średnicy 18 cm)wysmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20-25 minut.


Wartość odżywcza i energetyczna:(1 porcji)
 
Energia: 142kcal
Białko: 6,2g
Tłuszcze: 6,4g
Węglowodany: 15,7g
Błonnik: 3,0g
 

2 komentarze:

  1. świetne ciacho i na pewno je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, zapach ciasta jest po prostu boski:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!