piątek, 19 lipca 2013

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z AZJATYCKĄ NUTKĄ

   Nie wiem dlaczego ziemniaki zyskały opinię warzyw tuczących i zupełnie nie nadających się dla osób dbających o figurę. Pomimo złej sławy należą do warzyw bardzo zdrowych i wbrew pozorom niskokalorycznych - oczywiście podane muszą być w odpowiedni sposób. Są źródłem potasu obniżającego ciśnienie krwi oraz magnezu, który jest czynnikiem niezbędnym do wchłaniania potasu oraz budulcem zębów i kości. Magnez dodatkowo poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Zawierają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają prawie wszystkich witamin – najwięcej jednak znajdziemy w nich
witaminy C. 
 Dziś ziemniaki proponuję w postaci pysznych placuszków z dodatkiem marchewki i orientalnych przypraw. 
Polecam i Smacznego !!!


 Składniki: (4 porcje= ok 12 placuszków)
  • 0,8kg młodych ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe cebule
  • 3 suszone pomidory
  • 20g płatków owsianych (namoczonych w gorącej wodzie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula dymka
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, curry, imbir mielony



Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki i marchew dokładnie umyć (nie obierać, ponieważ w skórce i bezpośrednio pod nią mieści się najwięcej witamin i minerałów). Cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ziemniaki i marchew utrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać podduszone suszone pomidory i cebulę, namoczone płatki owsiane, posiekaną dymkę, jaja, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Drugą łyżkę oleju rzepakowego przelać na talerzyk i za pomocą pędzelka smarować patelnię. Formować placuszki. Smażyć z obydwóch stron. Ja przykrywam pokrywką i pozostawiam na małym ogniu ok 10 minut (placuszki smażone na małej ilości tłuszczu potrzebują więcej czasu). Podawać polane jogurtem i posypane dymką.


 Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji bez jogurtu- 3 placuszki)

Energia: 234 kcal
Białko: 7,5g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 4g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!