Nie wiem dlaczego ziemniaki zyskały
opinię warzyw tuczących i zupełnie nie nadających się dla osób dbających
o figurę. Pomimo złej sławy należą do warzyw bardzo zdrowych i
wbrew pozorom niskokalorycznych - oczywiście podane muszą być w
odpowiedni sposób. Są źródłem potasu obniżającego ciśnienie krwi oraz magnezu, który jest
czynnikiem niezbędnym do wchłaniania potasu oraz budulcem zębów i kości.
Magnez dodatkowo poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i
stres. Zawierają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają prawie
wszystkich witamin – najwięcej jednak znajdziemy w nich
witaminy C.
witaminy C.
Dziś ziemniaki proponuję w postaci pysznych placuszków z dodatkiem
marchewki i orientalnych przypraw.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje= ok 12 placuszków)
- 0,8kg młodych ziemniaków
- 3 średnie marchewki
- 2 małe cebule
- 3 suszone pomidory
- 20g płatków owsianych (namoczonych w gorącej wodzie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula dymka
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kurkuma, curry, imbir mielony
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchew dokładnie umyć (nie obierać, ponieważ w skórce i bezpośrednio pod nią mieści się najwięcej witamin i minerałów). Cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ziemniaki i marchew utrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać podduszone suszone pomidory i cebulę, namoczone płatki owsiane, posiekaną dymkę, jaja, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Drugą łyżkę oleju rzepakowego przelać na talerzyk i za pomocą pędzelka smarować patelnię. Formować placuszki. Smażyć z obydwóch stron. Ja przykrywam pokrywką i pozostawiam na małym ogniu ok 10 minut (placuszki smażone na małej ilości tłuszczu potrzebują więcej czasu). Podawać polane jogurtem i posypane dymką.
Ziemniaki i marchew dokładnie umyć (nie obierać, ponieważ w skórce i bezpośrednio pod nią mieści się najwięcej witamin i minerałów). Cebulę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Ziemniaki i marchew utrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać podduszone suszone pomidory i cebulę, namoczone płatki owsiane, posiekaną dymkę, jaja, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Drugą łyżkę oleju rzepakowego przelać na talerzyk i za pomocą pędzelka smarować patelnię. Formować placuszki. Smażyć z obydwóch stron. Ja przykrywam pokrywką i pozostawiam na małym ogniu ok 10 minut (placuszki smażone na małej ilości tłuszczu potrzebują więcej czasu). Podawać polane jogurtem i posypane dymką.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji bez jogurtu- 3 placuszki)
Energia: 234 kcal
Białko: 7,5g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 4g
Energia: 234 kcal
Białko: 7,5g
Tłuszcze: 8g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 4g
coś dla mnie, od pn biorę się za siebie;p...
OdpowiedzUsuń