środa, 3 lipca 2013

KOKTAJL TRUSKAWKOWY - poprawia przemianę materii, odtruwa, poprawia pracę mięśni

   Sezon truskawkowy dobiega końca. Żegnam go pysznym koktajlem na bazie tych cudownych owoców i mleka migdałowego. 
Truskawki są źródłem witaminy C- mają jej więcej niż cytryna, a zawartość wapnia i fosforu wzmacnia kości i zęby. 




Składniki:

  • 200g truskawek
  • 2/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia:

  Truskawki umyć, oderwać szypułki, przełożyć do blendera, dodać siemię lniane, otręby owsiane, płatki migdałowe, zalać mlekiem migdałowym i zmiksować.


Wartość odżywcza i energetyczna:

 
Energia: 170kcal 
Białko: 5g 
Tłuszcze: 9g  
Węglowodany: 15g  
Błonnik: 6g


2 komentarze:

  1. Mleko migdałowe kupujesz czy robisz (jak?)?

    OdpowiedzUsuń
  2. mleko migdałowe kupione w sklepie. Bodajże Ecomil się firma nazywała, nie mam już kartoniku żeby sprawdzić, ale jak będę w sklepie to napisze co i jak.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!