Sezon truskawkowy dobiega końca.
Żegnam go pysznym koktajlem na bazie tych cudownych owoców i mleka
migdałowego.
Truskawki są źródłem witaminy C- mają jej więcej niż
cytryna, a zawartość wapnia i fosforu wzmacnia kości i zęby.
Składniki:
- 200g truskawek
- 2/3 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, oderwać szypułki, przełożyć do blendera, dodać siemię lniane, otręby owsiane, płatki migdałowe, zalać mlekiem migdałowym i zmiksować.
Truskawki umyć, oderwać szypułki, przełożyć do blendera, dodać siemię lniane, otręby owsiane, płatki migdałowe, zalać mlekiem migdałowym i zmiksować.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 170kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 15g
Błonnik: 6g
Mleko migdałowe kupujesz czy robisz (jak?)?
OdpowiedzUsuńmleko migdałowe kupione w sklepie. Bodajże Ecomil się firma nazywała, nie mam już kartoniku żeby sprawdzić, ale jak będę w sklepie to napisze co i jak.
OdpowiedzUsuń