wtorek, 30 lipca 2013

PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI ZE SZPIANKIEM

Będąc ostatnio w sklepie ze zdrową żywnością rzuciła mi się w oczy mąka z ziaren amarantusa, która idealnie nadaje się jako dodatek do zdrowych wypieków. 
Zawiera trzykrotnie więcej błonnika niż ziarno pszenicy i żyta. Zawarte w niej skwaleny i antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Amarantus zawiera bardzo dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, a magnezu jest w nim więcej niż w szpinaku. 
Dziś postanowiłam użyć go do pysznych zdrowych naleśników pełnoziarnistych ze szpinakiem. 
Smacznego i Polecam !!!


Składniki: (ok 6 naleśników)
 
Na ciasto:
  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g mąki z ziaren amarantusa
  • 2 jajka
  • szklanka mleka 1,5% tłuszczu
  • 100ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soli, pieprz
Na farsz:
  • 40dag świeżego szpinaku lub 250g mrożonego
  • 1 średnia cebula
  • 3 suszone pomidory
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 75g serka twarogowego do smarowania (najlepiej light)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • odrobina soli, pieprz



Sposób przyrządzenia:
 
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na jednolitą konsystencję. Smażyć bez dodatku tłuszczu cienkie naleśniki.

Jeżeli będziemy używać świeżego szpinaku należy go dokładnie umyć i poucinać twarde łodyżki. Następnie blanszować ok 3 minut we wrzątku, odcedzić i zalać bardzo zimną wodą (szpinak nie traci wtedy swojego koloru). Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, następnie cebulę i suszone pomidory. Chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe (jeżeli będą bardo małe można przekroić na połówki). Dusić ok 5 minut. Dodać szpinak (należy wycisnąć wcześniej z niego nadmiar wody) i dusić ok 10 minut. Na koniec dodać serek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nakładca farsz i zawijać w rulon lub składać w trójkąt.


 Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji (2 naleśniki)

  Energia: 371kcal
  Białko: 21g
  Tłuszcze: 12g
  Węglowodany: 43g
  Błonnik: 8g

3 komentarze:

  1. jedne z moich ulubionych naleśników , ze szpinakiem <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem, te z mąki pełnoziarnistej też. Nigdy jednak nie używałam jeszcze mąki z amarantusa. Zaciekawiłaś mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!