Uwielbiam panna cottę. Niestety
nie jest to najbardziej dietetyczny deser. Dlatego postanowiłam go
trochę odchudzić dodając czekoladowej nutki. Nie dodałam śmietany 36% -
użyłam tylko odchudzonego mleka, a do czekoladowego spodu aby podkreślić
jego smak użyłam gorzkiej czekolady.
Sezonowe owoce wzbogacają go o
witaminy i błonnik. Deser wyszedł wyśmienity!!! Zresztą sami spróbujcie.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
Na spód:
Na spód:
- 250g mąki pszennej graham
- 25g syropy z agawy w proszku
- 50g schłodzonego masła
- 100g zimnego jogurtu greckiego light
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
-
4 gostki gorzkiej czekolady (ja użyłam 85%)
Na panna cotta:
- 0,5 litra mleka 1,5%
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
30g brązowego cukru
Dodatkowo:
- 250g malin
- 250g borówki amerykańskiej
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z kakao i startą czekoladą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, jogurt, syrop z agawy. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok 0,5 cm, wyłożyć nim wysmarowaną masłem tartę o średnicy ok 26cm. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z obciążeniem (ja używam fasoli) przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i piec ok 15 minut. W międzyczasie kilka łyżek mleka wymieszać z żelatyną (musi się rozpuścić). Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii (wanilię należy przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka),całą laską, cukrem i ekstraktem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać mleko z żelatyną, dokładnie wymieszać. Wystudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wylać na ostudzony spód i włożyć do lodówki. Gdy masa będzie lekko miękka, poukładać na niej owoce i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Z podanych składników wychodzi 8 porcji.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z kakao i startą czekoladą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, jogurt, syrop z agawy. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok 0,5 cm, wyłożyć nim wysmarowaną masłem tartę o średnicy ok 26cm. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z obciążeniem (ja używam fasoli) przez 10 minut. Następnie ściągnąć obciążenie i piec ok 15 minut. W międzyczasie kilka łyżek mleka wymieszać z żelatyną (musi się rozpuścić). Pozostałe mleko zagotować z ziarenkami wanilii (wanilię należy przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka),całą laską, cukrem i ekstraktem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać mleko z żelatyną, dokładnie wymieszać. Wystudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wylać na ostudzony spód i włożyć do lodówki. Gdy masa będzie lekko miękka, poukładać na niej owoce i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Z podanych składników wychodzi 8 porcji.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 282 kcal
Białka: 9,8g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 40g
Błonnik: 6g
Energia: 282 kcal
Białka: 9,8g
Tłuszcze: 10g
Węglowodany: 40g
Błonnik: 6g
Pyszny letni deser, jestem pewna, że nikt by nie odgadł iż to jego odchudzona wersja :)
OdpowiedzUsuń