Pyszne zielone pesto!!!! Zamiast bazylii soczysty koperek od mamy - z przydomowego ogródka.
Koperek zawiera olejki eteryczne, które wpływają na wydzielanie soków żołądkowych, przez co poprawia trawienie. Bardzo dobry na wzdęcia. Bogaty w witaminę C w żelazo, wapń i fosfor.
Koperek zawiera olejki eteryczne, które wpływają na wydzielanie soków żołądkowych, przez co poprawia trawienie. Bardzo dobry na wzdęcia. Bogaty w witaminę C w żelazo, wapń i fosfor.
Smacznego!
Jutro rybka. Łosoś z koperkowym pesto
Składniki:
- Pęczek koperku
- 25g orzeszków piniowych
- 70ml oleju rzepakowego
- 40g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
- pieprz
- woda mineralna- do rozrzedzenia jeżeli pesto wyjdzie za gęste
Sposób przyrządzenia:
Koperek umyć, posiekać, przełożyć do blendera. Dodać orzeszki piniowe, olej, starty ser, pieprz. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto będzie za gęste można rozrzedzić wodą. Przełożyć do słoiczka. Pesto należy trzymać w lodówce.
Koperek umyć, posiekać, przełożyć do blendera. Dodać orzeszki piniowe, olej, starty ser, pieprz. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto będzie za gęste można rozrzedzić wodą. Przełożyć do słoiczka. Pesto należy trzymać w lodówce.
Z podanych składników powstanie 230g pesto
Wartość odżywcza i energetyczna (100g):
Energia: 415kcal
Białko: 8,6g
Tłuszcze: 42g
Węglowodany: 4,3g
Błonnik: 2,1g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!