czwartek, 4 lipca 2013

PESTO KOPERKOWE - poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów

    Pyszne zielone pesto!!!! Zamiast bazylii soczysty koperek od mamy - z przydomowego ogródka.
 
Koperek zawiera olejki eteryczne, które wpływają na wydzielanie soków żołądkowych, przez co poprawia trawienie. Bardzo dobry na wzdęcia. Bogaty w witaminę C w żelazo, wapń i fosfor. 
Smacznego!

Jutro rybka. Łosoś z koperkowym pesto


Składniki:
  • Pęczek koperku
  • 25g orzeszków piniowych
  • 70ml oleju rzepakowego
  • 40g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
  • pieprz
  • woda mineralna- do rozrzedzenia jeżeli pesto wyjdzie za gęste


Sposób przyrządzenia:

Koperek umyć, posiekać, przełożyć do blendera. Dodać orzeszki piniowe, olej, starty ser, pieprz. Wszystko zmiksować. Jeżeli pesto będzie za gęste można rozrzedzić wodą. Przełożyć do słoiczka. Pesto należy trzymać w lodówce.

Z podanych składników powstanie 230g pesto



Wartość odżywcza i energetyczna (100g):



Energia: 415kcal
Białko: 8,6g
Tłuszcze: 42g
Węglowodany: 4,3g
Błonnik: 2,1g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!