Kurki już się pojawiły, pomimo ceny nie mogłam przejść obok nich
obojętnie. Jajecznica z kurkami to dla mnie i mojego męża prawdziwy,
aromatyczny rarytas :)
Kurki jak to grzyby głównie zawierają wodę, dlatego są niskokaloryczne. Barwę zawdzięczają beta-karotenowi - związkowi, który ma silne właściwości przeciwutleniające - chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną powstawania chorób układu krążenia, nowotworów
i szybszego starzenia się organizmu.
Kurki jak to grzyby głównie zawierają wodę, dlatego są niskokaloryczne. Barwę zawdzięczają beta-karotenowi - związkowi, który ma silne właściwości przeciwutleniające - chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną powstawania chorób układu krążenia, nowotworów
i szybszego starzenia się organizmu.
Polecam i Smacznego!!!!
Składniki: (2 porcje)
- 3 jajka
- 50g kurek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, kurki dokładnie umyć. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać kurki, oprószyć solą, dusić ok 10 minut. Dodać jajka i mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, kurki dokładnie umyć. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać kurki, oprószyć solą, dusić ok 10 minut. Dodać jajka i mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):
Energia: 165kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 12,5g
Węglowodany: 4,0g
Błonnik: 0,5g
Energia: 165kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 12,5g
Węglowodany: 4,0g
Błonnik: 0,5g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!