czwartek, 11 lipca 2013

JAJECZNICA Z KURKAMI

     Kurki już się pojawiły, pomimo ceny nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Jajecznica z kurkami to dla mnie i mojego męża prawdziwy, aromatyczny rarytas :)

Kurki jak to grzyby głównie zawierają wodę, dlatego są niskokaloryczne. Barwę zawdzięczają beta-karotenowi - związkowi, który ma silne właściwości przeciwutleniające - chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które są przyczyną powstawania chorób układu krążenia, nowotworów
i szybszego starzenia się organizmu. 

Polecam i Smacznego!!!!


Składniki: (2 porcje)
  • 3 jajka
  • 50g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz



Sposób przyrządzenia:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, kurki dokładnie umyć. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać kurki, oprószyć solą, dusić ok 10 minut. Dodać jajka i mieszać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Wartość odżywcza i energetyczna (1 porcji):

Energia: 165kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 12,5g
Węglowodany: 4,0g
Błonnik: 0,5g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!