Witam. Ostatnio bardzo popularne są CINNABONS`y, niestety są też bardzo kaloryczne. Pomyślałam żeby zrobić wersję zdrową, bardziej na słono z ulubionymi warzywami.
Nie wiem jak je nazwać, ale myślę, że VEGABONSy idealnie pasuje.
Polecam i smacznego !!!
Składniki :
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30 g świeżych drożdży
- 70 ml oliwy z oliwek
- 3 suszone pomidory
- świeże oregano
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
-
słodka czerwona papryka, pieprz, 1/2 łyżeczki soli
Na nadzienie:
- 160g bakłażana pokrojonego w cienkie plastry
- 250g cukinii pokrojonej w cienkie plastry
-
80g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (startego na tarce lub drobno posiekanego-jeżeli kupimy w plasterkach)
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać
pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże
podrosły (na ok. 15 minut). Na łyżce oliwy zeszklić drobno posiekane
pomidory i oliwę z oliwek. Do dużej miski przesiać mąkę. Dolać do tego
drożdże, resztę mleka, oliwę z oliwek, jajko, zeszkloną cebulę i
pomidory, przyprawy i posiekane oregano. Zagniatać przez ok. 10-15
minut aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odłożyć na ok. 1,5 godziny w
ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
W międzyczasie plastry bakłażana i cukinii posypać solą i odstawić na ok 15 minut. Obficie spłukać wodą. Grillować każdy plaster z obydwóch stron.
Stolnicę lub sylikonową matę podsypać mąką, zagnieść wyrośnięte ciasto jeszcze raz
i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na rozwałkowanym cieście układać grillowane plastry, posypać serem i zwinąć w rulon. Odciąć brzegi. Rulon pokroić na 12 równych plastrów, które ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zachować odstępy ok 2cm). Pozostawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniki nagrzanym do 180oC ok 40 minut. Ja przez pierwsze 15 minut piekę przykryte szczelnie folią aluminiową.
W międzyczasie plastry bakłażana i cukinii posypać solą i odstawić na ok 15 minut. Obficie spłukać wodą. Grillować każdy plaster z obydwóch stron.
Stolnicę lub sylikonową matę podsypać mąką, zagnieść wyrośnięte ciasto jeszcze raz
i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Na rozwałkowanym cieście układać grillowane plastry, posypać serem i zwinąć w rulon. Odciąć brzegi. Rulon pokroić na 12 równych plastrów, które ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zachować odstępy ok 2cm). Pozostawić na ok 0,5 godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniki nagrzanym do 180oC ok 40 minut. Ja przez pierwsze 15 minut piekę przykryte szczelnie folią aluminiową.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 vegabon (ok 75-80g)
Energia: 160kcal
Białko: 6,1g
Tłuszcze: 6,2g
Węglowodany: 17,6g
Błonnik: 2,2g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!