Szykuje się upalny tydzień :) Na
gorące dni najlepszy schłodzony arbuz w połączeniu z fetą. Jedno z moich
ulubionych letnich dań.
Arbuz głównie zawiera wodę dlatego idealny jest
na letnie upały, dodatkowo zawiera likopen - przeciwutleniacz chroniący
przed nowotworami i chorobami serca. Pomimo malej ilości kalorii na
arbuza muszą uważać osoby z cukrzyca, ponieważ ma wysoki indeks
glikemiczny (75).
Smacznego !!!
Składniki:
- 3 plastry mocno schłodzonego arbuza
- 50g sera feta ok 12% tłuszczu
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżka ziaren słonecznika
Sposób przyrządzenia:
Arbuza pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Fetę połamać na mniejsze kawałki lub pokroić w kostkę, wyłożyć na arbuza. Dodać czarne oliwki (można pokroić w ćwiartki). Sałatkę posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Arbuza pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Fetę połamać na mniejsze kawałki lub pokroić w kostkę, wyłożyć na arbuza. Dodać czarne oliwki (można pokroić w ćwiartki). Sałatkę posypać prażonymi ziarnami słonecznika.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 230 kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 1g
Energia: 230 kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 1g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!