poniedziałek, 8 lipca 2013

LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM - odświeża, nawilża, chłodzi w upały


     Szykuje się upalny tydzień :) Na gorące dni najlepszy schłodzony arbuz w połączeniu z fetą. Jedno z moich ulubionych letnich dań. 

Arbuz głównie zawiera wodę dlatego idealny jest na letnie upały, dodatkowo zawiera likopen - przeciwutleniacz chroniący przed nowotworami i chorobami serca. Pomimo malej ilości kalorii na arbuza muszą uważać osoby z cukrzyca, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny (75). 
 Smacznego !!!


Składniki:
  • 3 plastry mocno schłodzonego arbuza
  • 50g sera feta ok 12% tłuszczu
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 łyżka ziaren słonecznika   
 

Sposób przyrządzenia:

Arbuza pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Fetę połamać na mniejsze kawałki lub pokroić w kostkę, wyłożyć na arbuza. Dodać czarne oliwki (można pokroić w ćwiartki). Sałatkę posypać prażonymi ziarnami słonecznika.



Wartość odżywcza i energetyczna:
 
Energia: 230 kcal
Białko: 10g
Tłuszcze: 11g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 1g
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!