piątek, 26 lipca 2013

ZIELONE ROLADKI

Upalne, piątkowe popołudnie. Mam ochotę na coś lekkiego. 
Szybka przekąska przed wieczornym wyjściem. Mmmmm pycha !!!
Polecam i Smacznego!!!


 Składniki: (2 porcje)
  • 1 średnia cukinia (ok 250g)
  • 100g serka twarogowego do smarowania light
  • 4 suszone pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mały lub ½ dużego ząbka czosnku
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:
 
Cukinię pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry (ja do tego użyłam specjalnej tarki), oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut (w ten sposób cukinia mięknie i szybciej się ja grilluje bez dodatku tłuszczu). W międzyczasie odmierzyć odpowiednią ilość serka, przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekane suszone pomidory, listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę
i pieprz. Dokładnie wymieszać. Plastry cukinii obficie opłukać wodą i wysuszyć. Grillować z obydwóch stron. Każdy plaster smarować twarogową pastą i zwijać w rulon. Roladki można schłodzić w lodówce.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 144 kcal
  Białko: 8g
  Tłuszcze: 7g
  Węglowodany: 11g
  Błonnik: 1g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!