Upalne, piątkowe popołudnie. Mam ochotę na coś lekkiego.
Szybka
przekąska przed wieczornym wyjściem. Mmmmm pycha !!!
Polecam i
Smacznego!!!
Składniki: (2 porcje)
- 1 średnia cukinia (ok 250g)
- 100g serka twarogowego do smarowania light
- 4 suszone pomidory
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały lub ½ dużego ząbka czosnku
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cukinię pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry (ja do tego użyłam specjalnej tarki), oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut (w ten sposób cukinia mięknie i szybciej się ja grilluje bez dodatku tłuszczu). W międzyczasie odmierzyć odpowiednią ilość serka, przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekane suszone pomidory, listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę
i pieprz. Dokładnie wymieszać. Plastry cukinii obficie opłukać wodą i wysuszyć. Grillować z obydwóch stron. Każdy plaster smarować twarogową pastą i zwijać w rulon. Roladki można schłodzić w lodówce.
Cukinię pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry (ja do tego użyłam specjalnej tarki), oprószyć obficie solą i odstawić na ok 15 minut (w ten sposób cukinia mięknie i szybciej się ja grilluje bez dodatku tłuszczu). W międzyczasie odmierzyć odpowiednią ilość serka, przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekane suszone pomidory, listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę
i pieprz. Dokładnie wymieszać. Plastry cukinii obficie opłukać wodą i wysuszyć. Grillować z obydwóch stron. Każdy plaster smarować twarogową pastą i zwijać w rulon. Roladki można schłodzić w lodówce.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 144 kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 11g
Błonnik: 1g
Energia: 144 kcal
Białko: 8g
Tłuszcze: 7g
Węglowodany: 11g
Błonnik: 1g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!