czwartek, 11 lipca 2013

KREM Z BOBU - dobry na cholesterol, odtruwa, ułatwia trawienie

 Zupy dla mnie najlepiej smakują w postaci kremu - koniecznie z warzyw sezonowych. W związku z rozpoczęciem sezonu na bób dziś proponuję przepysznie zieloną zupę - „BOBOWĄ” :)
 
Bób należy do suchych nasion strączkowych o stosunkowo niskiej kaloryczności, dlatego jest bardzo dobry dla osób odchudzających się. Duża zawartość błonnika idealnie poprawia pracę jelit
i obniża cholesterol. Zawiera bardzo dużo folianów, dlatego w sezonie powinny go jeść kobiety planujące zajść w ciąże lub w niej będące. Bób natomiast nie jest wskazany dla osób cierpiących na dnę moczanową, ponieważ zawiera bardzo dużo puryn. 

 Polecam i Smacznego  !!!


Składniki: 4 porcje
  • 2,5 szklanki bobu
  • 4-5 małych ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • młoda włoszczyzna (3 małe marchewki, 1 mała pietruszka, 1 małe seler, por)
  • 1 kostka rosołowa (ja użyłam ekologicznej)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pieprz
  • 1 litr wody


 Sposób przyrządzenia:

Do garnka wlać wodę, zagotować. W międzyczasie umyć włoszczyznę, ziemniaki i bób. Do gotującej się wody wrzucić obrane ze skórki warzywa wraz z bobem i gotować ok 15-20 minut. Przecedzić wywar. Wyciągnąć ziemniaki i bób. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki i obrany bób. Chwilę poddusić zalać 2,5 szklani wywaru. Zagotować i zmiksować na jednolitą konsystencję. Doprawić do smaku. Podawać z kleksem jogurtu naturalnego i grzankami.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcja-ok 250ml- bez grzanek

Energia: 95kcal
Białko: 5,5g
Tłuszcze: 1,8g
Węglowodany: 10g
Błonnik: 3g
 

1 komentarz:

  1. nigdy nie próbowałam bobu - nie wiem skąd ta awersja, ale chyba zostałam właśnie przekonana - dzięki;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!