Witam. Dziś dzień wykorzystania tego co w lodówce. Pyszna pasta, którą można użyć w wielu potrawach: z mięsem, z makaronem czy po prostu na kanapkę.
Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada mnóstwo zalet zdrowotnych, a w dodatku jest nisko kaloryczny
Zdrowa i smaczna.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
- 1 duży bakłażan (ok 300g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 11 czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
-
odrobina soli, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Całego bakłażana i ząbki czosnku owinąć szczelnie folią aluminiową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC - czosnek przez ok 15 minut, bakłażana ok 40 minut (bakłażan ma być miękki).
Upieczonego bakłażana i czosnek przełożyć do miski. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Dodać drobno posiekane oliwki, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Całego bakłażana i ząbki czosnku owinąć szczelnie folią aluminiową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC - czosnek przez ok 15 minut, bakłażana ok 40 minut (bakłażan ma być miękki).
Upieczonego bakłażana i czosnek przełożyć do miski. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Dodać drobno posiekane oliwki, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza i energetyczna: 100g
Energia: 65kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 5,3g
Węglowodany: 3,23g
Błonnik: 2,1g
Energia: 65kcal
Białko: 1g
Tłuszcze: 5,3g
Węglowodany: 3,23g
Błonnik: 2,1g
Bakłażan idealny jest z grilla, ale takiej pasty jeszcze nie znałam! :D Fajowy ten Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażany, coś dla mnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń