poniedziałek, 5 sierpnia 2013

POMIDORWE SPAGHETTI Z KREWETKAMI

Sezon pomidorowy w pełni stąd mój pomysł na pyszny, zdrowy posiłek. Dodatkowo pomidory malinowe ze względu na smak i zapach zawsze były moją słabością. Zamiast klasycznej opcji z mieloną wołowiną użyłam tygrysich krewetek a biały makaron zastąpiłam razowym wzbogacającym danie o błonnik.
Co można powiedzieć o samych pomidorach - samo zdrowie. Swoją barwę zawdzięczają barwnikowi o nazwie likopen - antyutleniacz zapobiegający miażdżycy. Są źródłem potasu, który działa hipotensyjne - obniża ciśnienie krwi, a zawartość witaminy C wzmacnia naszą odporność. Zachęcam do gotowania i dbania o swoje zdrowie. 
Polecam i Smacznego !!!


 Składniki: (6 porcji)
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 malutki korzeń selera
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 80dag pomidorów (ja użyłam malinowych)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 60 dag dużych krewetek (ja kupiłam mrożone)
  • 50g makaronu razowego spaghetti (na 1 dzień)
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • sok z cytryny, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, listki bazylii

Sposób przyrządzenia:

  Krewetki rozmrozić. Zamarynować w 1 łyżeczce oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie marchew, pietruszkę, seler utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę, seler naciowy, suszone pomidory drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać suszone pomidory, włoszczyznę i seler naciowy. Warzywa mocno przyrumienić. Jak już będą mocno brązowe, dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dusić ok 10 minut. Następnie zmiksować na jednolitą konsystencję. Krewetki przełożyć na patelnię podlać wodą i gotować ok 5-10 minut, przełożyć do sosu. Makaron ugotować al dente, przełożyć na talerz, polać sosem, posypać parmezanem i posiekaną świeża bazylią.


 Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

  Energia: 377kcal
  Białko: 34,5g
  Tłuszcze: 7,8g
  Węglowodany: 35g
  Błonnik: 5,7g

3 komentarze:

  1. Też robiłam i publikowałam niedawno podobne! :D Uwielbiam krewetki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krewetki są pyszne. Też je uwielbiam. ps. to jest wersja zdrowsza, mniej kaloryczna. pozdrawiam

      Usuń
  2. Basia, Twój blog jest przepyszny podobnie jak i wszystkie dania w oparciu o Twoje przepisy. Czekam na propozycję kulinarną z niskokaloryczną drożdżówką w roli głównej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!