poniedziałek, 26 sierpnia 2013

LEKKI SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Uwielbiam desery na bazie ricotty. Chyba dlatego, że smakiem przypomina mi mascarpone, ale jest od niego dużo mniej kaloryczna. Dziś proponuję przepyszny sernik na jej bazie z brzoskwiniami na owsiano - orkiszowym spodzie. Sernik dosłownie rozpuszcza się w ustach. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

Na spód:
  • 40g płatków owsianych
  • 10g płatków orkiszowych
  • 10g płatków migdałowych
  • 10g orzechów włoskich
  • 15 ml miodu
  • 1 łyżeczka kakao

Na masę serową:
  • 250g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 20g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 mała brzoskwinia


Sposób przyrządzenia:
 
Płatki owsiane i orkiszowe przesypać do miski. Dodać do nich płatki migdałowe, posiekane orzechy włoskie, kakao i miód. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Cztery malutkie foremki z wyciąganym dnem wysmarować olejem i wyłożyć na ich dno przygotowane musli. Piec ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. 
Ricottę wymieszać z żółtkiem, białko ubić na gęstą pianę z cukrem, dodać do ricotty i dokładnie wymieszać. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na upieczonych wcześniej spodach. Na brzoskwinię wyłożyć masę serową (należy podzielić na cztery równe części). Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 40 minut.


 Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

  Energia: 205kcal
  Białko: 11,5g
  Tłuszcze: 8g
  Węglowodany: 21g
  Błonnik: 2,25g

3 komentarze:

  1. taki serniczek bardzo mi się podoba :) idealny na przykład na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis :) zapraszam do siebie : www.dziwne-zycie-zakochanej-nastolatki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik z ricotty *-* to chyba teraz będzie mój "must have, must eat" na liście :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!