Lekka, pyszna zupa idealna dla osób
dbających o swoją figurę. Cukinia jest bogata w karoten, wapń i potas.
Jest warzywem, które nie kumuluje metali ciężkich, którymi często są
skażone inne warzywa. Ze względu na bardzo niską kaloryczność ok
16kcal/100g jest idealna w dietach odchudzających.
Polecam i
Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
-
0,6 kg cukinii
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 10g świeżego imbiru
- ¼ strączka ostrej papryczki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- włoszczyzna na wywar (2 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, zielona pietruszka, kilka liści kapusty pekińskiej)
- 4 kromeczki ciemnego pieczywa
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować ok 1 litra wywaru. Cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, papryczkę chili drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dodać papryczkę, cukinię i pomidorki, starty imbir, przyprawy. Dusić ok 10 minut. Zalać wywarem warzywnym Zagotować i zmiksować. Zupę podawać z posiekaną papryczką chili i grzanką.
Z włoszczyzny ugotować ok 1 litra wywaru. Cebulę czerwoną pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, papryczkę chili drobno posiekać. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dodać papryczkę, cukinię i pomidorki, starty imbir, przyprawy. Dusić ok 10 minut. Zalać wywarem warzywnym Zagotować i zmiksować. Zupę podawać z posiekaną papryczką chili i grzanką.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji z grzanką
Energia: 134kcal
Białko: 4g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 17g
Błonnik: 3g
Energia: 134kcal
Białko: 4g
Tłuszcze: 6g
Węglowodany: 17g
Błonnik: 3g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!