W niedzielę zazwyczaj mam więcej czasu, który mogę poświecić gotowaniu.
Dlatego dziś prezentuję, może nieco bardziej pracochłonny, ale za to
niesamowicie pyszny przepis na toskańskie roladki. Mięsko wychodzi
niesamowicie soczyste, a ryż dosłownie pachnie letnimi pomidorami. Więc
jeżeli znajdziecie chwilę czasu to zachęcam do skorzystania z mojego
przepisu.
Polecam i smacznego !!!
Składniki na roladki: (4 porcje)
- 2 piersi z kurczaka (każda po 200g)
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 10 zielonych oliwek
- 2 suszone pomidory
- ½ kulki mozzarelli light
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku, świeże listki bazylii
- pieprz, słodka czerwona papryka, odrobina soli
Składniki na ryż: (4 porcje)
- 100g brązowego ryżu
- 1 średnia cebula
- 120g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz, odrobina soli, słodka czerwona papryka
-
400g pieczarek
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczak umyć, osuszyć. Nożem do filetowania przekroić pierś wzdłuż - tak żeby powstał 1 cienki płat, następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Z oliwy, roztartego czosnku, miodu, pieprzu, słodkiej czerwonej papryki zrobić marynatę, którą natrzeć filety kurczaka i odstawić na ok 1 godzinę.
Pierś z kurczak umyć, osuszyć. Nożem do filetowania przekroić pierś wzdłuż - tak żeby powstał 1 cienki płat, następnie delikatnie rozbić tłuczkiem. Z oliwy, roztartego czosnku, miodu, pieprzu, słodkiej czerwonej papryki zrobić marynatę, którą natrzeć filety kurczaka i odstawić na ok 1 godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz: Mozzarellę
pokroić w kostkę, oliwki w plasterki, pomidory suszone i bazylię drobno
posiekać. Wszystko wymieszać w miseczce. Na zamarynowanym piersiach
rozłożyć po 2 plasterki szynki parmeńskiej (należy odciąć z niej
widoczne pasma tłuszczu) rozłożyć farsz, zawinąć. Obwiązać kordonkiem a
brzegi spiąć wykałaczkami.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól. Wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180o C. Roladki krótko grillować ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i zapiekać ok 15 minut.
Pieczarki umyć przekroić na pół i dusić na oleju rzepakowym z odrobiną soli ok 10 minut.
Roladki wyciągnąć z piekarnika pozostawić na ok 5 minut (muszą odpocząć), usunąć kordonek
i wykałaczki. Pokroić w plasterki. Podawać z ryżem i pieczarkami.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dusić ok 10 minut. Dodać ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól. Wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180o C. Roladki krótko grillować ze wszystkich stron, przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i zapiekać ok 15 minut.
Pieczarki umyć przekroić na pół i dusić na oleju rzepakowym z odrobiną soli ok 10 minut.
Roladki wyciągnąć z piekarnika pozostawić na ok 5 minut (muszą odpocząć), usunąć kordonek
i wykałaczki. Pokroić w plasterki. Podawać z ryżem i pieczarkami.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 319kcal
Białko: 33g
Tłuszcze: 10,5g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 5,0g
Energia: 319kcal
Białko: 33g
Tłuszcze: 10,5g
Węglowodany: 23g
Błonnik: 5,0g
Pysznie nadziane! I smakowity ryż, mniam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCudne danie i cudny blog. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie! ryż cudo :)
OdpowiedzUsuń