Nie ma nic lepszego niż otworzenie
aromatycznych, owocowych przetworów w środku zimy. Zazwyczaj wszystkie
przetwory dostawałam w prezencie od mamy. W tym roku ambitnie
postanowiłam, że będę je robić sama. Dziś polecam przepyszne powidła
jagodowe !!!
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
- 1 kg jagód
- 50g syropu z agawy w proszku
Sposób przyrządzenia:
Jagody umyć, przełożyć do garnka o grubym dnie. Posypać syropem z agawy i pozostawić na ok 1 godzinę, żeby jagody puściły sok. Powidła należy smażyć ok 3 dni po około 1h. na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło. Następnie gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić dnem do góry, aż przykrywka się zassie.
Jagody umyć, przełożyć do garnka o grubym dnie. Posypać syropem z agawy i pozostawić na ok 1 godzinę, żeby jagody puściły sok. Powidła należy smażyć ok 3 dni po około 1h. na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło. Następnie gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić dnem do góry, aż przykrywka się zassie.
Wartość odżywcza i energetyczna: 100g produktu
Energia: 148kcal
Białko: 0,8g
Tłuszcze: 0,5g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 0,5g
Energia: 148kcal
Białko: 0,8g
Tłuszcze: 0,5g
Węglowodany: 32g
Błonnik: 0,5g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!