piątek, 9 sierpnia 2013

POWIDŁA JAGODOWE

Nie ma nic lepszego niż otworzenie aromatycznych, owocowych przetworów w środku zimy. Zazwyczaj wszystkie przetwory dostawałam w prezencie od mamy. W tym roku ambitnie postanowiłam, że będę je robić sama. Dziś polecam przepyszne powidła jagodowe !!! 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki:
  • 1 kg jagód
  • 50g syropu z agawy w proszku

Sposób przyrządzenia:
 
Jagody umyć, przełożyć do garnka o grubym dnie. Posypać syropem z agawy i pozostawić na ok 1 godzinę, żeby jagody puściły sok. Powidła należy smażyć ok 3 dni po około 1h. na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby nie przywarło. Następnie gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i odwrócić dnem do góry, aż przykrywka się zassie.


 Wartość odżywcza i energetyczna: 100g produktu

  Energia: 148kcal
  Białko: 0,8g
  Tłuszcze: 0,5g
  Węglowodany: 32g
  Błonnik: 0,5g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!