Ostatnio w prezencie dostałam
parmezan przywieziony prosto z Włoch. Zajrzałam do lodówki, w której
znalazłam rukolę, w szafce zawieruszyły się orzeszki piniowe i tak
powstało zdrowe, aromatyczne pesto.
Co można napisać o rukoli.... na
pewno to, że ma dużo więcej witamin i minerałów niż sałata lodowa.
Zawarte w niej związki o nazwie glukozynolany, chronią nasz organizm przed nowotworami i wzmagają odporność.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
-
125g rukoli (bez ogonków)
- 50ml oleju rzepakowego
- 15g orzechów piniowych
- 1 łyżka tartego parmezanu
- pieprz, odrobina soli
- woda (należy dolewać jeżeli pesto będzie za gęste)
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki zmiksować.
Z podanych składników wychodzi ok 170g pesto
Wszystkie składniki zmiksować.
Z podanych składników wychodzi ok 170g pesto
Wartość odżywcza i energetyczna (100g):
Energia: 377kcal
Białko: 7,0g
Tłuszcze: 38g
Węglowodany: 4,1g
Błonnik: 1,8g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!