wtorek, 13 sierpnia 2013

RUKOLOWE PESTO - działa antynowotworowo, wzmacnia odporność

Ostatnio w prezencie dostałam parmezan przywieziony prosto z Włoch. Zajrzałam do lodówki, w której znalazłam rukolę, w szafce zawieruszyły się orzeszki piniowe i tak powstało zdrowe, aromatyczne pesto
Co można napisać o rukoli.... na pewno to, że ma dużo więcej witamin i minerałów niż sałata lodowa. Zawarte w niej związki o nazwie glukozynolany, chronią nasz organizm przed nowotworami i wzmagają odporność. 
Polecam i Smacznego !!! 


Składniki:

  • 125g rukoli (bez ogonków)
  • 50ml oleju rzepakowego
  • 15g orzechów piniowych
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • pieprz, odrobina soli
  • woda (należy dolewać jeżeli pesto będzie za gęste)

 Sposób przyrządzenia:
 
Wszystkie składniki zmiksować.
Z podanych składników wychodzi ok 170g pesto



 Wartość odżywcza i energetyczna (100g):

Energia: 377kcal
 
Białko: 7,0g
 
Tłuszcze: 38g
 
Węglowodany: 4,1g
 
Błonnik: 1,8g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!