niedziela, 4 sierpnia 2013

OWOCOWY JOGURT Z MUSLI

W taki upał jak dziś polecam dobrze schłodzony deser jogurtowy, idealnie nadaję się dla osób dbających o figurę. Ja użyłam owców leśnych i nektarynki a kwasowość jogurtu przełamałam dodatkiem ekstraktu waniliowego i świeżo zrobionego musli. Deser jest pyszny i lekki. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki:
  • ½ średnie nektarynki
  • 4 łyżki malin
  • 2 łyżki borówki amerykańskiej
  • 100g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  Na musli: (2 porcje)
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka słonecznika
  • 1 łyżeczka rozgniecionych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka syropu klonowego



Sposób przyrządzenia:
 
Suche składniki musli wymieszać z syropem klonowym. Zapiekać ok 10-15 minut w piekarniki nagrzanym do 200 o C. Nektarynkę pokroić w kostkę, jogurt naturalny wymieszać z ekstraktem wanilinowym. W pucharku układać na przemian jogurt z owocami. Odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem posypać musli.

 Wartość odżywcza i energetyczna:  

Energia: 196kcal
  Białko: 8g
  Tłuszcze: 7g
  Węglowodany: 26g
  Błonnik: 7g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!