Proponowane we wcześniejszym wpisie pesto z rukoli można
wykorzystać nie tylko do chleba czy makaronów.
Dziś np. wykorzystam je by zrobić pyszne
pierożki z nadzieniem na bazie sera ricotta.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki na ciasto:
- 100g mąki krupczatki
- 25g mąki z ziaren amarantusa
- 125g mąki pszennej graham (ja użyłam ekologicznej)
- 2 jajka
- 3 łyżki gorącej wody
- odrobina soli
-
1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
- 250g sera ricotta
- 3 łyżki pesto z rukoli
- świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia: (4 porcje)
Składniki
farszu, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. Mąki
przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić w głębienie, wlać
olej
rzepakowy
i wbić jajka. Dodać wodę. Zagnieć ciasto na gładką masę.
Stolnice podsypać mąką i wyrabiać energicznie ciasto ok 10-15
min. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na bardzo cienki
plaster. Z każdego wykroić szklanką lub innym okrągłym naczyniem
parzystą ilość plasterków (mi wyszło 32).
Na
16 plasterków ciasta nałożyć po 1 łyżeczce farszu, brzegi
zwilżyć wodą, pozostałe 16 położyć na wierzch i skleić
brzegi. Odczekać ok 5 minut. W dużym garnku zagotować osoloną
wodę
z odrobiną oleju rzepakowego. Wkładać porcjami pierożki
i podgrzewać, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać posypane parmezanem.
z odrobiną oleju rzepakowego. Wkładać porcjami pierożki
i podgrzewać, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać posypane parmezanem.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)
Energia: 290 kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 46g
Błonnik: 4,0g
Energia: 290 kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 46g
Błonnik: 4,0g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!