wtorek, 13 sierpnia 2013

PIEROŻKI Z ZIELONYM SERKIEM

Proponowane we wcześniejszym wpisie pesto z rukoli można wykorzystać nie tylko do chleba czy makaronów. 
Dziś np. wykorzystam je by zrobić pyszne pierożki z nadzieniem na bazie sera ricotta. 
Polecam i Smacznego !!! 


Składniki na ciasto:

  • 100g mąki krupczatki
  • 25g mąki z ziaren amarantusa
  • 125g mąki pszennej graham (ja użyłam ekologicznej)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gorącej wody
  • odrobina soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
 
  • 250g sera ricotta
  • 3 łyżki pesto z rukoli
  • świeżo mielony pieprz



 Sposób przyrządzenia: (4 porcje)
 

Składniki farszu, dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, zrobić w głębienie, wlać olej rzepakowy i wbić jajka. Dodać wodę. Zagnieć ciasto na gładką masę. Stolnice podsypać mąką i wyrabiać energicznie ciasto ok 10-15 min. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na bardzo cienki plaster. Z każdego wykroić szklanką lub innym okrągłym naczyniem parzystą ilość plasterków (mi wyszło 32).
Na 16 plasterków ciasta nałożyć po 1 łyżeczce farszu, brzegi zwilżyć wodą, pozostałe 16 położyć na wierzch i skleić brzegi. Odczekać ok 5 minut. W dużym garnku zagotować osoloną wodę
z odrobiną
oleju rzepakowego. Wkładać porcjami pierożki
i podgrzewać, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać posypane parmezanem.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

  Energia: 290 kcal
  Białko: 18g
  Tłuszcze: 20g
  Węglowodany: 46g
  Błonnik: 4,0g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!