Sezon na paprykę czas zacząć :)
Dziś
proponuję rozgrzewającą zupę paprykową. Gwarantuję, że jak już raz ją
ugotujecie, to stanie się ona Waszą ulubioną zupą. Uwielbiam jej słodko-pikantny smak.
Co można powiedzieć o samej papryce? Na pewno zawiera
5-krotnie więcej witaminy C niż cytryna, zawarty w niej beta-karoten -
naturalny przeciwutleniacz chroni nasze komórki przed negatywnym wpływem
środowiska. W okresie jesiennym gdzie jesteśmy bardziej narażeni na
przeziębienia, papryką powinna dominować w naszej diecie.
Polecam i
Smacznego !!!
Składniki: (4 porcje)
-
0,7 kg papryki czerwonej
-
2 średnie pomidory (ja użyłam malinowych)
-
1 średnia czerwona cebula
-
¼ papryczki chilli
-
włoszczyzna (1 marchew, pietruszka, ½ selera, por, kapusta pekińska)
-
2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, ½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Sposób przyrządzenia:
Z
włoszczyzny ugotować ok 1 l. wywaru. Paprykę umyć, usunąć gniazda i
pokroić w paseczki, pomidora pokroić w kostkę, cebulę w drobną
kosteczkę. Na oleju zeszklić cebulę z drobno posiekaną papryczką chilli ,
dodać pomidory i dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać paprykę. Dusić ok
10 minut. Zalać wywarem z włoszczyzny i gotować, aż papryka będzie
miękka. Dodać sól, słodką czerwoną paprykę. Zmiksować. Zupę można
podawać z grzankami, pysznie smakuje również z jajkiem.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 95kcal
Białko: 2,5g
Tłuszcze: 5,8g
Węglowodany: 8,3g
Błonnik: 3g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!