wtorek, 3 września 2013

ROZGRZEWAJĄCY KREM PAPRYKOWY

Sezon na paprykę czas zacząć :)
Dziś proponuję rozgrzewającą zupę paprykową. Gwarantuję, że jak już raz ją ugotujecie, to stanie się ona Waszą ulubioną zupą. Uwielbiam jej słodko-pikantny smak. 
Co można powiedzieć o samej papryce? Na pewno zawiera 5-krotnie więcej witaminy C niż cytryna, zawarty w niej beta-karoten - naturalny przeciwutleniacz chroni nasze komórki przed negatywnym wpływem środowiska. W okresie jesiennym gdzie jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia, papryką powinna dominować w naszej diecie. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (4 porcje)

  • 0,7 kg papryki czerwonej
  • 2 średnie pomidory (ja użyłam malinowych)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • ¼ papryczki chilli
  • włoszczyzna (1 marchew, pietruszka, ½ selera, por, kapusta pekińska)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, ½ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki


Sposób przyrządzenia:

Z włoszczyzny ugotować ok 1 l. wywaru. Paprykę umyć, usunąć gniazda i pokroić w paseczki, pomidora pokroić w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę. Na oleju zeszklić cebulę z drobno posiekaną papryczką chilli , dodać pomidory i dusić ok 5 minut. Po tym czasie dodać paprykę. Dusić ok 10 minut. Zalać wywarem z włoszczyzny i gotować, aż papryka będzie miękka. Dodać sól, słodką czerwoną paprykę. Zmiksować. Zupę można podawać z grzankami, pysznie smakuje również z jajkiem.



Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

 Energia: 95kcal
 Białko: 2,5g
 Tłuszcze: 5,8g
 Węglowodany: 8,3g
 Błonnik: 3g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!