Kiedy
jak nie w niedzielę najlepiej smakuje śniadanie. Takie poranki kojarzą mi się z jajecznicą albo jajkiem na
miękko. Dziś proponuję coś bardziej „wytwornego” - pyszne gniazda
wypełnione jajeczną niespodzianką.
Samo
jajo to źródło zdrowia - wbrew temu co się o nim mówi. Białko jaja
zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy (także aminokwasy egzogenne,
których nasz organizm nie potrafi wyprodukować). Samo żółtko jest
źródłem lecytyny, która chroni nasze naczynia przed cholesterolem,
poprawia pamięć, a zawarta w nim luteina, korzystnie wpływa na wzrok.
Ponadto zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E,K oraz B2 i
B12. Jedząc jajka, dostarczamy organizmowi także magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i potas.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (2 porcje)
-
4 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (należy odciąć widoczne pasma tłuszczu)
-
2 jajka
-
2 plastry pomidora
-
2 suszone pomidory nie w zalewie
-
2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
- pieprz, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Kokilki
lub formę na muffin za pomocą pędzelka posmarować oliwą, wyłożyć
szynką. Na dnie ułożyć po plastrze pomidora, posiekane suszone pomidory.
Wbić jajko, oprószyć sola i pieprzem, dodać łyżeczkę jogurtu
naturalnego. Na większego naczynia żaroodpornego wlać wodę, umieścić w
niej kokilki (woda ma sięgać połowy wysokości kokilki). Piec w
piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 10-15 minut. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji bez grzanki
Energia:140 kcal
Białko: 13g
Tłuszcze: 7,5g
Węglowodany: 5g
Błonnik: 0g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!