niedziela, 15 września 2013

BAJECZNE-JAJECZNE GNIAZDKA

Kiedy jak nie w niedzielę najlepiej smakuje śniadanie. Takie poranki kojarzą mi się z jajecznicą albo jajkiem na miękko. Dziś proponuję coś bardziej „wytwornego” - pyszne gniazda wypełnione jajeczną niespodzianką. 
Samo jajo to źródło zdrowia - wbrew temu co się o nim mówi. Białko jaja zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy (także aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi wyprodukować). Samo żółtko jest źródłem lecytyny, która chroni nasze naczynia przed cholesterolem, poprawia pamięć, a zawarta w nim luteina, korzystnie wpływa na wzrok. Ponadto zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A,D,E,K oraz B2 i B12. Jedząc jajka, dostarczamy organizmowi także magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i potas.
Polecam i Smacznego !!! 


Składniki: (2 porcje)

  • 4 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej (należy odciąć widoczne pasma tłuszczu)
  • 2 jajka
  • 2 plastry pomidora
  • 2 suszone pomidory nie w zalewie
  • 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
  • pieprz, odrobina soli
     

Sposób przyrządzenia:

Kokilki lub formę na muffin za pomocą pędzelka posmarować oliwą, wyłożyć szynką. Na dnie ułożyć po plastrze pomidora, posiekane suszone pomidory. Wbić jajko, oprószyć sola i pieprzem, dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Na większego naczynia żaroodpornego wlać wodę, umieścić w niej kokilki (woda ma sięgać połowy wysokości kokilki). Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok 10-15 minut. Podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji bez grzanki

 Energia:140 kcal
 Białko: 13g
 Tłuszcze: 7,5g
 Węglowodany: 5g
 Błonnik: 0g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!