Pogoda jesienna za oknem w pełni, a bazary obfitują w kolorowe, pełne
witamin warzywa. Nie ukrywam, że ta pora roku kulinarnie kojarzy mi się
najlepiej. Był już krem z papryki, faszerowane papryki, w końcu
przyszedł czas na leczo. Nieco inne, bo zamiast mięsa znajdziecie w nim
zieloną fasolę mung, która jest jedną z najbardziej wartościowych
gatunków fasoli. Ma silne właściwości odtruwające, korzystnie wpływa na
wątrobę. Duża zawartość błonnika w istotny sposób obniża poziom
cholesterolu we krwi. Zachęcam do gotowania bo leczo jest naprawdę
pyszne i zdrowe!
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
-
2 czerwone papryki
-
1 żółta papryka
-
1 zielona papryka
-
2 średnie cukinie
-
0,9 kg pomidorów
-
100g fasoli mung
-
140g małych pieczarek
-
1 duża cebula
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
przyprawy: odrobina soli, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przyrządzenia:
Fasolę mung zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie odcedzić, przelać wodą na sitku i gotować ok 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Papryki umyć, ułożyć na blasze do pieczenia. Piec ok 40 minut. Po tym
czasie (skórka ma być mocno przyrumieniona wręcz spalona), przełożyć do
miski przykryć folią spożywczą i odczekać, aż papryka wystygnie.
Ściągnąć skórkę pokroić w romby. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki,
pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, cukinię w skośne plastry. Na
rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać cukinię, umyte
pieczarki (w całości) i dusić ok 10 minut. Dodać pomidory, papryki.
Gotować ok 15 minut. Dodać ugotowaną fasolę, doprawić do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna:
Energia: 218kcal
Białko: 11,5g
Tłuszcze: 6,5g
Węglowodany: 29g
Błonnik: 11g
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńPychotka!!!!!!! Cos wspanialego , lubie jarzyny wiec nie moglam sie oprzec dodac marchewki , pietruszki i selera.
OdpowiedzUsuń