niedziela, 15 września 2013

LECZO Z FASOLĄ MUNG

Pogoda jesienna za oknem w pełni, a bazary obfitują w kolorowe, pełne witamin warzywa. Nie ukrywam, że ta pora roku kulinarnie kojarzy mi się najlepiej. Był już krem z papryki, faszerowane papryki, w końcu przyszedł czas na leczo. Nieco inne, bo zamiast mięsa znajdziecie w nim zieloną fasolę mung, która jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Ma silne właściwości odtruwające, korzystnie wpływa na wątrobę. Duża zawartość błonnika w istotny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi. Zachęcam do gotowania bo leczo jest naprawdę pyszne i zdrowe!
Polecam i Smacznego !!!


Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 średnie cukinie
  • 0,9 kg pomidorów
  • 100g fasoli mung
  • 140g małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki


Sposób przyrządzenia:

Fasolę mung zalać wodą i moczyć całą noc. Następnie odcedzić, przelać wodą na sitku i gotować ok 30-40 minut.

Piekarnik nagrzać do 200oC. Papryki umyć, ułożyć na blasze do pieczenia. Piec ok 40 minut. Po tym czasie (skórka ma być mocno przyrumieniona wręcz spalona), przełożyć do miski przykryć folią spożywczą i odczekać, aż papryka wystygnie. Ściągnąć skórkę pokroić w romby. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, cukinię w skośne plastry. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić cebulę, dodać cukinię, umyte pieczarki (w całości) i dusić ok 10 minut. Dodać pomidory, papryki. Gotować ok 15 minut. Dodać ugotowaną fasolę, doprawić do smaku.


Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 218kcal
 Białko: 11,5g
 Tłuszcze: 6,5g
 Węglowodany: 29g
 Błonnik: 11g

2 komentarze:

  1. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka!!!!!!! Cos wspanialego , lubie jarzyny wiec nie moglam sie oprzec dodac marchewki , pietruszki i selera.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!