środa, 4 września 2013

DORSZ W POMIDORACH Z FRYTKAMI Z BATATÓW

Szczerze przyznam, że długo nie mogłam przekonać się do batatów. W końcu raz zaryzykowałam, kupiłam i zrobiłam z nich frytki, które wyszły wyśmienite. Dlatego dziś proponuje je jako doskonały dodatek do ryby, którą zapiekałam w pomidorach. Połączenie idealne :) 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: 2 porcje
  • 2 filety z dorsza (ok 180g- 1 filet)
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • 4 plasterki cytryny
  • świeże listki bazylii
  • 3 małe pomidory (ok 300g)
  • 6 pomidorków cherry
  • 4 suszone pomidory (nie z oleju)
  • 1 mała cebula
  • 1 mały batat (ok 200g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz cytrynowy, słodka czerwona papryka, świeżo mielony pieprz


Sposób przyrządzenia:

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z 1 łyżeczki oleju rzepakowego i soku z cytryny zrobić marynatę, którą rozprowadzić po filetach pędzelkiem. Ułożyć na nich po 2 plasterki cytryny i obłożyć świeżymi listkami bazylii, odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę z suszonymi pomidorami, dodać sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku i dodać pomidorki cherry. Tak przygotowane pomidory przełożyć do naczynia z rybą.
Batata umyć, pokroić w grubsze paski, wymieszać z oliwą. Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem wyłożyć pokrojone bataty, oprószyć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką. Rybę i frytki z batatów piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 o C przez ok 15-20 minut.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 395kcal
Białko: 37g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 35g
Błonnik: 4,0g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!