Szczerze przyznam, że długo nie mogłam przekonać się do batatów. W końcu
raz zaryzykowałam, kupiłam i zrobiłam z nich frytki, które wyszły
wyśmienite. Dlatego dziś proponuje je jako doskonały dodatek do ryby, którą
zapiekałam w pomidorach. Połączenie idealne :)
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: 2 porcje
-
2 filety z dorsza (ok 180g- 1 filet)
-
2 łyżeczki oleju rzepakowego
-
sok z cytryny
-
4 plasterki cytryny
-
świeże listki bazylii
-
3 małe pomidory (ok 300g)
-
6 pomidorków cherry
-
4 suszone pomidory (nie z oleju)
-
1 mała cebula
-
1 mały batat (ok 200g)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz cytrynowy, słodka czerwona papryka, świeżo mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety
umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, przełożyć
do naczynia żaroodpornego. Z 1 łyżeczki oleju rzepakowego i soku z
cytryny zrobić marynatę, którą rozprowadzić po filetach pędzelkiem.
Ułożyć na nich po 2 plasterki cytryny i obłożyć świeżymi listkami
bazylii, odstawić na ok 0,5 godziny. W międzyczasie na oleju zeszklić
drobno posiekaną cebulę z suszonymi pomidorami, dodać sparzone, obrane
ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, dusić ok 15 minut. Doprawić do
smaku i dodać pomidorki cherry. Tak przygotowane pomidory przełożyć do
naczynia z rybą.
Batata
umyć, pokroić w grubsze paski, wymieszać z oliwą. Na blasze do pieczenia
wyłożonej pergaminem wyłożyć pokrojone bataty, oprószyć
solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką. Rybę i frytki z batatów piec w
piekarniku nagrzanym do 180-200 o C przez ok 15-20 minut.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji
Energia: 395kcal
Białko: 37g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 35g
Błonnik: 4,0g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!