środa, 11 września 2013

AMARANTUSOWE DROŻDZOWKI Z OWOCAMI

Na zewnątrz zrobiło się brzydko, pada deszcz i jest zimno. Nic tylko siedzieć w domu i pichcić. Dlatego dziś polecam cieplutkie drożdżóweczki z owocami.
ps. Przepis ten dedykuję "Drożdżówce" (Monice) :)
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (mi wyszło 19 szt.)
  • 320g mąki pszennej graham typ 1850
  • 80g mąki z ziaren amarantusa
  • 20g drożdży
  • 150ml mleka 1,5%
  • 50g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 2 gruszki
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • brązowy cukier do posypania


Sposób przyrządzenia:

Masło roztopić. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką brązowego cukru , ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, jaja, sól, wcześniej roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie połączyć składniki (ciasto będzie klejące). Przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić objętość).

Gruszkę obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. Przełożyć do miski, dodać miód i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać. 
Brzoskwinię przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w plasterki.

Wyrośnięte cisto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm i wyciąć szklanką ok 19 krążków. Na każdym krążku układać plasterki owoców. Brzoskwinię posypać odrobiną brązowego cukru.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 drożdżówki (ok 50g)

Energia: 134 kcal
 Białko: 4,0g
 Tłuszcze: 3,5g
 Węglowodany: 22g
 Błonnik: 2,5g
 

2 komentarze:

  1. fajne drożdżóweczki, pełne zdrowia, z pysznymi jesiennymi owocami ;) lubię takie wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio rzeczywiście jakoś brzydko na zewnątrz. Tylko siedzieć w domu. Dobrze że podałaś przepis, z chęcią zaraz wskoczę do kuchni i zaczynam przyrządzanie. Drożdżówki wyglądają wprost świetnie !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!