Na zewnątrz zrobiło się brzydko, pada deszcz i jest zimno. Nic tylko siedzieć w domu i pichcić. Dlatego dziś polecam cieplutkie drożdżóweczki z owocami.
ps. Przepis ten dedykuję "Drożdżówce" (Monice) :)
Polecam i Smacznego !!!
Składniki: (mi wyszło 19 szt.)
-
320g mąki pszennej graham typ 1850
-
80g mąki z ziaren amarantusa
-
20g drożdży
-
150ml mleka 1,5%
-
50g brązowego cukru
-
szczypta soli
-
2 jajka
-
50g masła
-
2 gruszki
-
1 duża brzoskwinia
-
1 łyżeczka miodu
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
brązowy cukier do posypania
Sposób przyrządzenia:
Masło
roztopić. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką brązowego cukru , ciepłym mlekiem
i 3 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na ok 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę
cukru, jaja, sól, wcześniej roztopione masło i wyrośnięty zaczyn.
Dokładnie połączyć składniki (ciasto będzie klejące). Przykryć czystą
ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić
objętość).
Gruszkę
obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. Przełożyć do
miski, dodać miód i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
Brzoskwinię
przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w plasterki.
Wyrośnięte
cisto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie zagnieść. Ciasto
rozwałkować na grubość ok 2 cm i wyciąć szklanką ok 19 krążków. Na
każdym krążku układać plasterki owoców. Brzoskwinię posypać odrobiną
brązowego cukru.
Wartość odżywcza i energetyczna: 1 drożdżówki (ok 50g)
Energia: 134 kcal
Białko: 4,0g
Tłuszcze: 3,5g
Węglowodany: 22g
Błonnik: 2,5g
fajne drożdżóweczki, pełne zdrowia, z pysznymi jesiennymi owocami ;) lubię takie wypieki ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio rzeczywiście jakoś brzydko na zewnątrz. Tylko siedzieć w domu. Dobrze że podałaś przepis, z chęcią zaraz wskoczę do kuchni i zaczynam przyrządzanie. Drożdżówki wyglądają wprost świetnie !
OdpowiedzUsuń