wtorek, 24 września 2013

FASZEROWANY BAKŁAŻAN

Remont daje się we znaki, więc częstotliwość wrzucania nowych dań jest ostatnio słabsza, ale nie dajemy się !!! Dziś propozycja jak zwykle zdrowa : bakłażan - posiada on dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. 
Polecam i Smacznego !!! 


Składniki (2 porcje)
  • 2 małe bakłażany (ok 200g- 1 bakłażan)
  • 150g polędwiczki wieprzowej
  • 130g pieczarek
  • 3 suszone pomidory
  • 1 średnia cebula
  • 400g pomidorów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 40g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na polówki. Wydrążyć z nich środek. Łódeczki bakłażana oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut. Po tym czasie opłukać obficie wodą i wysuszyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na 1 łyżce oliwy zeszklić 2/3 drobno posiekanej cebuli, suszone pomidory, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, miąższ z bakłażana i dusić ok 5 minut. Dodać zmieloną polędwiczkę wieprzową. Oprószyć przyprawami. Wszystko dusić, aż wyparuje nadmiar wody wytworzony z pieczarek. Na drugiej łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pomidory, oprószyć solą i pieprzem, dusić, aż powstanie gęsty sos. Piekarnik nagrzać do 180oC. Łódeczki bakłażana faszerować mięsnym farszem umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać ok 30 minut. Na 10 minut przed wyciągnięciem posypać serem żółtym.


Wartość odżywcza i energetyczna:

Energia: 297kcal
Białko: 24g
Tłuszcze: 14g
Węglowodany: 18g
Błonnik: 9g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje i życzę smacznego!