Remont daje się we znaki, więc częstotliwość wrzucania nowych dań jest ostatnio słabsza, ale nie dajemy się !!! Dziś propozycja jak zwykle zdrowa : bakłażan - posiada on dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy
z grupy B.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki (2 porcje)
- 2 małe bakłażany (ok 200g- 1 bakłażan)
- 150g polędwiczki wieprzowej
- 130g pieczarek
- 3 suszone pomidory
- 1 średnia cebula
- 400g pomidorów
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 40g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany
umyć, przekroić wzdłuż na polówki. Wydrążyć z nich środek.
Łódeczki bakłażana oprószyć solą i odstawić na ok 15 minut.
Po tym czasie opłukać obficie wodą i wysuszyć. Pomidory sparzyć,
obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na 1 łyżce oliwy zeszklić
2/3 drobno posiekanej cebuli, suszone pomidory, dodać pokrojone w
plasterki pieczarki, miąższ z bakłażana i dusić ok 5 minut. Dodać
zmieloną polędwiczkę wieprzową. Oprószyć przyprawami. Wszystko
dusić, aż wyparuje nadmiar wody wytworzony z pieczarek. Na drugiej
łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać pomidory, oprószyć solą i
pieprzem, dusić, aż powstanie gęsty sos. Piekarnik nagrzać do
180oC. Łódeczki bakłażana faszerować mięsnym farszem
umieścić w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać ok 30
minut. Na 10 minut przed wyciągnięciem posypać serem żółtym.
Wartość odżywcza i
energetyczna:
Energia: 297kcal
Białko:
24g
Tłuszcze:
14g
Węglowodany: 18g
Błonnik:
9g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje i życzę smacznego!