czwartek, 1 sierpnia 2013

PASTA Z BAKŁAŻANA

Witam. Dziś dzień wykorzystania tego co w lodówce. Pyszna pasta, którą można użyć w wielu potrawach: z mięsem, z makaronem czy po prostu na kanapkę. 
Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada mnóstwo zalet zdrowotnych, a w dodatku jest nisko kaloryczny
Zdrowa i smaczna. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: 
  • 1 duży bakłażan (ok 300g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 11 czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina soli, pieprz


Sposób przyrządzenia:

  Całego bakłażana i ząbki czosnku owinąć szczelnie folią aluminiową. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200oC - czosnek przez ok 15 minut, bakłażana ok 40 minut (bakłażan ma być miękki).

Upieczonego bakłażana i czosnek przełożyć do miski. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Dodać drobno posiekane oliwki, oliwę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.


Wartość odżywcza i energetyczna: 100g

 
Energia: 65kcal
  Białko: 1g
  Tłuszcze: 5,3g
  Węglowodany: 3,23g
  Błonnik: 2,1g

2 komentarze:

  1. Bakłażan idealny jest z grilla, ale takiej pasty jeszcze nie znałam! :D Fajowy ten Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bakłażany, coś dla mnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!