Już się
pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam
się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na
przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro
orzeźwiający, zdrowy koktajl
Smacznego!
Składniki:
(z
podanej ilości wychodzi ok 20 pierogów)
- 75g mąki pszennej (ok ½ szklanki)
- 140g mąki żytniej ( 1 szklanka)
- ½ szklanki ciepłej wody
- 200g jagód
- odrobina soliSposób przyrządzenia:
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto łyżką. Gdy mąka się połączy z wodą, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ok 10-15 minut (ciasto wychodzi mniej elastyczne, niż z samej mąki pszennej). Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto dosyć cienko. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka (ja użyłam szklanki o średnicy 9 cm), nakładać po małej łyżeczce jagód, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 5 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Podawać z jogurtem lekko posypane brązowym cukrem.Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu)
Energia: 240 kcalBiałko: 5gTłuszcze: 1gWęglowodany: 51g
Dziękuję za super przepisy, które pomogą mi utrzymać idealną wagę ciała.
OdpowiedzUsuńFajnie, że powstał ten blog.
Liczę na, to, że będą się tutaj ciągle pojawiały nowe przepisy. Pozdrawiam Iwona :-)
Oczywiście, że będą się pojawiać nowe przepisy. Jak tylko czas pozwoli będziemy się starać dodawać je jak najczęściej. Dziękujemy i życzymy smacznego!
OdpowiedzUsuńpierożki - pyszności!!! <3
OdpowiedzUsuńProszę o więcej przepisów z leśnymi smakołykami ;)
Jagodzina