piątek, 28 czerwca 2013

PIEROGI pszenno-żytnie z JAGODAMI.

Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro orzeźwiający, zdrowy koktajl
Smacznego!

Składniki:  
(z podanej ilości wychodzi ok 20 pierogów)
  • 75g mąki pszennej (ok ½ szklanki)
  • 140g mąki żytniej ( 1 szklanka)
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 200g jagód
  • odrobina soli


    Sposób przyrządzenia:

    Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i stopniowo dolewamy ciepłej wody wyrabiając ciasto łyżką. Gdy mąka się połączy z wodą, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ok 10-15 minut (ciasto wychodzi mniej elastyczne, niż z samej mąki pszennej). Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto dosyć cienko. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka (ja użyłam szklanki o średnicy 9 cm), nakładać po małej łyżeczce jagód, zlepiać brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować do miękkości, przez około 5 minuty, od czasu ponownego zagotowania się wody. Podawać z jogurtem lekko posypane brązowym cukrem.

     
    Wartość odżywcza i energetyczna: (100g produktu)

    Energia: 240 kcal
    Białko: 5g
    Tłuszcze: 1g
    Węglowodany: 51g
    Błonnik: 4,3g

    zapraszamy do akcji :

3 komentarze:

  1. Dziękuję za super przepisy, które pomogą mi utrzymać idealną wagę ciała.

    Fajnie, że powstał ten blog.
    Liczę na, to, że będą się tutaj ciągle pojawiały nowe przepisy. Pozdrawiam Iwona :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że będą się pojawiać nowe przepisy. Jak tylko czas pozwoli będziemy się starać dodawać je jak najczęściej. Dziękujemy i życzymy smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. pierożki - pyszności!!! <3
    Proszę o więcej przepisów z leśnymi smakołykami ;)
    Jagodzina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!