czwartek, 27 lutego 2014

PEŁONOZIARNISTE DONATY

Z czym kojarzy się Tłusty Czwartek? Pierwsze co przychodzi na myśl: smażone w głębokim tłuszczu pączki i faworki.
W tym roku postanowiłam złamać tę kaloryczną, niezdrową tradycję robiąc pełnoziarniste, pieczone w piekarniku donaty.
Przyznam, że spokojnie mogą konkurować z tradycyjnymi pączkami i zapewniam, że po ich zjedzeniu nie musicie zadręczać się wyrzutami sumienia. Tradycyjny donat zawiera 250 kcal i 12g tłuszczu. Moje mają 2 razy mniej kalorii i 6 razy mniej tłuszczu. 
Idealnie smakują z konfiturą (oczywiście domowej roboty :P)
Polecam i Smacznego!!!


Składniki:
  • 3 szklanki mąki graham typ 1850
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 300ml mleka 1,5% (ok 1 i 1/3 szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • ¼ szklanki drobnego cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 laska wanilii


Sposób przyrządzenia:

Mleko wlać do rondelka. Za pomocą nożyka wygrzebać ziarenka wanilii, dodać do mleka wraz z laską i zagotować. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, jajka, cukier, sól, mleko z wanilią
i masło. Składniki wstępnie wyrobić w misce a następnie przełożyć na blat i wyrabiać ok 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odłożyć po przykryciem na ok 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Po tym czasie ponownie wyrobić i rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Za pomocą szklani wykrawać koła, małym kieliszkiem wycinać dziurki. Ma powstać kształt oponek. Donaty przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem do pieczenia, przykryć i pozostawić ok 45 minut. Piekarnik nagrzać do 180oC. Pączki piec ok 10 minut. Przed podaniem można posypać odrobiną cukru pudru.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 pączek

Energia: 130kcal
Białko: 4g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 24g
Błonnik: 1,6g


2 komentarze:

Dziękuje i życzę smacznego!