czwartek, 24 kwietnia 2014

ŚRÓDZIEMNOMORSKI KURCZAK Z PĘCZOTTO

Myślę, że tą potrawę można zaliczyć do do tych z typu co się „nawinie na winie”. Czyli otworzyłam lodówkę i stwierdziłam, że trzeba wykorzystać wszystkie warzywa zanim się pomarszczą. W zamrażalce znalazłam podudzia, wino to pozostałość po weekendzie a kasza i twardy ser to produkty obowiązkowe w mojej kuchni. Potrawa wbrew pozorom jest bardzo łatwa i szybka a jej smak po prostu jest wyśmienity nie mówiąc o jej walorach zdrowotnych. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki na śródziemnomorskiego kurczaka: (4 porcje)

  • 4 małe udka z kurczaka
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 200g pomidorków koktajlowych lub innych małych
  • 1 średnia cebula
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ strąka papryczki chili
  • świeże oregano, świeża bazylia
  • sól, grubo mielony pieprz, słodka czarowna papryka

Składniki na pęczotto: 4 porcje

  • 120g kaszy pęczak
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • wywar z włoszczyzny (ma go być 1:2 w stosunku do kaszy)


Sposób przyrządzenia:

Udka umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Bakłażana i cukinię pokroić w plasterki, grillować z obydwóch stron. Cebulę pokroić w piórka, suszone pomidory w paseczki, chili i czosnek drobno posiekać. W głębokim rondelku lub garnku żeliwnym rozgrzać oliwę, na której podsmażyć udka (należy pamiętać, że zaczynami smażyć od strony ze skórą). Udka wyciągnąć jak się zarumienią. Na tej samej oliwie podsmażyć krótko czosnek i chili, dodać cebulę i suszone pomidory. Dusić ok 5 minut. Dodać pomidorki koktajlowe, które chwilę podsmażyć. Do garnka włożyć z powrotem podudzia, dodać grillowane cukinię i bakłażana, podlać wodą. Na wierzchu ułożyć świeżą bazylię i oregano. Dusić pod przykryciem ok 30 minut. Na koniec doprawić do smaku solą pieprzem i mieloną słodką czerwoną papryką. Podawać z pęczotto.

 W rondelku rozgrzać oliwę, na której chwilę podsmażyć kaszę. Następnie podlać winem i dusić, aż cały jego nadmiar wyparuje. Zalać wywarem i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, do momentu aż kasza wsiąknie cały wywar. Na koniec dodać masło i ser. Dokładnie wymieszać.


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji- bez skóry)

Energia: 353kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 30g
Błonnik: 5g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!