środa, 19 marca 2014

CIASTECZKA DIGESTIVE

Pierwszy raz ciasteczka Digestive jadłam w Irlandii w czasach studenckich. Właśnie wtedy zakochałam się w ich słono-słodkim smaku bez pamięci i nadal są to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Postanowiłam umieścić je na blogu ponieważ idealnie pasują do jego profilu. Zawierają wszystkie składniki, których nie powinny się obawiać osoby dbające o zdrowie i figurę. Do ich wypieku używa się w większości pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych a zawartość cukru jest niewielka.
Ciasteczko z owocem jest bardzo dobrą alternatywą na II śniadanie. 
Polecam i Smacznego!!!

 
Składniki:
  • 175g mąki pełnoziarnistej BIO
  • 50g mąki pszennej BIO
  • 50g płatków owsianych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ kostki schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru (ja dałam muscovado)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka 1,5% tłuszczu
 
 
Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane zmielić w blenderze. Pozostałe składniki ciasta wraz z płatkami wyrobić na jednolitą masę (ja do tego celu użyłam robota kuchennego z ostrzami). Ciasto przełożyć na matę i rozwałkować na grubość ok 7mm. Za pomocą szklanki wycinać ciastka. Wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i za pomocą wykałaczki zrobić dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C przez ok 10-15 minut. Z tej ilości wyszło mi 18 ciasteczek.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 ciasteczka

Energia: 95 kcal
Białko: 2g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 11g
Błonnik: 1g

2 komentarze:

  1. Fajna propozycja! Dla mnie nowość. :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować zrobić takie ciasteczka :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!