Pyszna
i aromatyczna bazylia jest jednym z moich ulubionych ziół. Musi być
koniecznie świeża bo za suszoną nie przepadam. Można jej używać
do sałatek, marynat, sosów. Dziś postanowiłam zrobić pesto,
które można wykorzystać jako dodatek do makaronów, do smarowania
kanapek, jest również idealnym dodatkiem do mięs i ryb. Przepis
jest banalnie prosty, więc po co iść na łatwiznę i kupować
gotowe.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
- 1 doniczka bazylii
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 25g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
- 5 łyżek oliwy z oliwek (ok 70ml)
- sól i pieprz
Sposób
przyrządzenia:
Listki
bazylii umyć, umieścić w blenderze, dodać słonecznik, oliwę,
ser. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Doprawić do smaku.
Pesto można również zrobić w moździerzu.
Wartość
odżywcza i energetyczna (100g):
Energia:
597kcal
Białko:
11g
Tłuszcze:
61g
Węglowodany:
4g
Błonnik:
1g
świetne pesto!
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pesto, ale z chęcią je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com