piątek, 20 marca 2015

BAZYLIOWE PESTO

Pyszna i aromatyczna bazylia jest jednym z moich ulubionych ziół. Musi być koniecznie świeża bo za suszoną nie przepadam. Można jej używać do sałatek, marynat, sosów. Dziś postanowiłam zrobić pesto, które można wykorzystać jako dodatek do makaronów, do smarowania kanapek, jest również idealnym dodatkiem do mięs i ryb. Przepis jest banalnie prosty, więc po co iść na łatwiznę i kupować gotowe. 
Polecam i Smacznego !!!

  
Składniki:

  • 1 doniczka bazylii
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 25g twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek (ok 70ml)
  • sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:

Listki bazylii umyć, umieścić w blenderze, dodać słonecznik, oliwę, ser. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Doprawić do smaku. Pesto można również zrobić w moździerzu.


Wartość odżywcza i energetyczna (100g):

Energia: 597kcal
Białko: 11g
Tłuszcze: 61g
Węglowodany: 4g
Błonnik: 1g


2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam pesto, ale z chęcią je wypróbuję :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!