Buraczki
najczęściej jadłam w postaci barszczyku, ćwikły lub tartej. Są
one jednym z moich ulubionych warzyw. Dziś proponuję krem z
pieczonych buraków. Zupa jest z tych, którym trzeba poświęcić
więcej czasu ale jest tego warta. Wyszła pyszna, słodka i kremowa. Dodatek
serka koziego wzbogaca ją o białko, a dodatek pestek dyni o zdrowe
kwasy tłuszczowe, witaminy E,
B1, B2,
B6. Buraczki z kolei są źródłem żelaza, więc jest idealna dla
osób z anemią.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
(4 porcje)
- 0,5 kg buraków
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, kawałek pora, ½ pęczka natki pietruszki)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 litr wody
- świeży tymianek, sól, pieprz, ocet balsamiczny
Dodatkowo:
- 4 łyżki serka koziego
- 4 łyżki pestek dyni
Sposób
przyrządzenia:
Piekarnik
nagrzać do 180oC. Na blasze do pieczenia wyłożyć
papier , ułożyć buraczki (nie obrane ze skórki),
zawinięte w folę aluminiową, nieobrane ze skórki ząbki czosnku.
Piec ok 60 minut. Czosnek wyciągnąć po ok 15 minutach. W
międzyczasie obraną i umytą włoszczyznę, zlać wodą i gotować
ok 40 minut. Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Upieczone buraczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z wywaru
wyciągnąć warzywa, dodać pokrojone buraczki, zeszkloną cebulę,
przeciśnięty przez praskę upieczony czosnek. Wszystko gotować
ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać tymianek
i wymieszać. Podawać z serkiem kozim, posypane prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Skropić odrobiną octu balsamicznego.
ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać tymianek
i wymieszać. Podawać z serkiem kozim, posypane prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Skropić odrobiną octu balsamicznego.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
porcji
Energia:
111kcal
Białko:
5g
Tłuszcze:
9g
Węglowodany:
8g
Błonnik:
2g
wygląda pycha ! z chęcią przetestuję w wersji bez sera :)
OdpowiedzUsuńna pewno wyjdzie pycha, nawet bez sera. Polecam :)
Usuńuwielbiam buraczki w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńBarszczyk wygląda przepysznie i chociaż ja także buraki uwielbiam (i to jedno z moich ulubionych warzyw), to w takiej postaci nigdy ich nie jadłam i chyba czas najwyższy to zmienić :P
OdpowiedzUsuńna szczęście z jedzeniem "nigdy nie jest za późno" :) smacznego !!!
Usuńteż uwielbiam buraki, więc chętnie wypróbuję przepisu!
OdpowiedzUsuńpolecam się :) buraczki w każdej formie są superrrrr pycha !
Usuńbardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Jedzenie buraków bardzo dobrze wpływa na nasz organizm, dodatkowo są bardzo dobre i tanie. Nic, tylko spróbować przepisu :)
OdpowiedzUsuńoo tak, może trochę czasu zajmuje zrobienie, ale naprawdę warto !!! polecam i smacznego :)
UsuńKremu z pieczonych buraków jeszcze nie próbowałam, może niedługo się skuszę :)
OdpowiedzUsuńjako wielka buraczana fanka chętnie zrobię ! zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń