sobota, 14 marca 2015

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Buraczki najczęściej jadłam w postaci barszczyku, ćwikły lub tartej. Są one jednym z moich ulubionych warzyw. Dziś proponuję krem z pieczonych buraków. Zupa jest z tych, którym trzeba poświęcić więcej czasu ale jest tego warta. Wyszła pyszna, słodka i kremowa. Dodatek serka koziego wzbogaca ją o białko, a dodatek pestek dyni o zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy E, B1, B2, B6. Buraczki z kolei są źródłem żelaza, więc jest idealna dla osób z anemią. 
Polecam i Smacznego!!!

 
Składniki: (4 porcje)

  • 0,5 kg buraków
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, ¼ selera, kawałek pora, ½ pęczka natki pietruszki)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wody
  • świeży tymianek, sól, pieprz, ocet balsamiczny

Dodatkowo:

  • 4 łyżki serka koziego
  • 4 łyżki pestek dyni


Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzać do 180oC. Na blasze do pieczenia wyłożyć papier , ułożyć buraczki (nie obrane ze skórki), zawinięte w folę aluminiową, nieobrane ze skórki ząbki czosnku. Piec ok 60 minut. Czosnek wyciągnąć po ok 15 minutach. W międzyczasie obraną i umytą włoszczyznę, zlać wodą i gotować ok 40 minut. Na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Upieczone buraczki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Z wywaru wyciągnąć warzywa, dodać pokrojone buraczki, zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę upieczony czosnek. Wszystko gotować
ok 10 minut. Po tym czasie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać tymianek
i wymieszać. Podawać z serkiem kozim, posypane prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Skropić odrobiną octu balsamicznego.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 porcji

Energia: 111kcal
Białko: 5g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 8g
Błonnik: 2g

12 komentarzy:

  1. wygląda pycha ! z chęcią przetestuję w wersji bez sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie pycha, nawet bez sera. Polecam :)

      Usuń
  2. uwielbiam buraczki w każdym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Barszczyk wygląda przepysznie i chociaż ja także buraki uwielbiam (i to jedno z moich ulubionych warzyw), to w takiej postaci nigdy ich nie jadłam i chyba czas najwyższy to zmienić :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na szczęście z jedzeniem "nigdy nie jest za późno" :) smacznego !!!

      Usuń
  4. też uwielbiam buraki, więc chętnie wypróbuję przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam się :) buraczki w każdej formie są superrrrr pycha !

      Usuń
  5. Wygląda świetnie. Jedzenie buraków bardzo dobrze wpływa na nasz organizm, dodatkowo są bardzo dobre i tanie. Nic, tylko spróbować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo tak, może trochę czasu zajmuje zrobienie, ale naprawdę warto !!! polecam i smacznego :)

      Usuń
  6. Kremu z pieczonych buraków jeszcze nie próbowałam, może niedługo się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jako wielka buraczana fanka chętnie zrobię ! zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!