Robiąc
zakupy w internetowym sklepie ze zdrową żywnością trafiłam na
śmietankę migdałową. Jest ona dobrym zamiennikiem śmietany czy
nawet jogurtów naturalnych, dla osób mających problem z wysokim
poziomem cholesterolu. Świetnie nadaje się do zup, sosów, deserów.
Ja postanowiłam zrobić delikatny krem z marchwi. Jej dodatek nadaje
zupie delikatny migdałowy posmak.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
4 porcje
- 0,5 kg marchewki
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 ćwiartka selera, kawałek pora, ½ pęczka pietruszki zielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 kostka warzywna (ja użyłam ekologicznej)
- 3 łyżki śmietanki migdałowej
- 4 łyżki prażonych płatków migdałowych
- pieprz, sól
Sposób
przyrządzenia:
Do
garnka wlać ok 1 l. wody. Marchew, pietruszkę, seler obrać ze
skórki, wrzucić do garnka z wodą, dodać pora i związaną natkę
pietruszki. Gotować na małym ogniu ok 40 minut. W międzyczasie
marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Na patelni
rozgrzać oliwę z oliwek z masłem, dodać marchewkę. Dusić do
miękkości. Z wywaru wyciągnąć warzywa, dodać duszoną marchew,
kostkę warzywną. Gotować ok 5 minut. Zmiksować (można dodatkowo
przetrzeć prze z sito). Dodać śmietankę migdałową. Krem podawać
posypany prażonymi płatkami migdałowymi.
Wartość
odżywcza i energetyczna: (1
porcji)
Energia:
146kcal
Białko:
3g
Tłuszcze:
12g
Węglowodany:
7g
Błonnik:
5g
Ooo mniaaaam :)
OdpowiedzUsuńMarchew ma wiele zdrowotnych właściwości. przepis wygląda super, na pewno skorzystam.
OdpowiedzUsuń