niedziela, 1 marca 2015

CHLEBEK BANANOWY - BANANA BREAD

Banany długo były na mojej liście owoców mniej lubianych. Będąc w ciąży na nowo pokochałam ich smak, a ciasto bananowe po prostu ubóstwiam. 
Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu. Część białej mąki zastąpiłam otrębami pszennymi i mąką razową, zmniejszyłam ilość cukru, zamiast bułki tartej do podsypania użyłam zarodków pszennych. Wszystkie te zabiegi obniżyły kaloryczność ciasta i wzbogaciły go o błonnik tak ważny dla prawidłowej pracy jelit. Idealne dla osób, które od czasu do czasu lubią zjeść słodkie śniadanie. 
Polecam i Smacznego!!!


Składniki:

  • 4 dojrzałe banany 
  • 25g syropu z agawy 
  • 50g cukru trzcinowego 
  • 75g miękkiego masła 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 
½ opakowania cukru waniliowego 
  • 50g otrębów pszennych 
  • 60g mąki pszennej 
  • 60g mąki pszennej razowej 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka sody

Dodatkowo:

  • 1 łyżka zarodków pszennych 
  • 1 łyżeczka miękkiego masła


Sposób przyrządzenia:

Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Zmiksować na jednolitą masę z cukrem, jajkiem, pastą waniliową, cukrem trzcinowym i masłem. W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty (mąki, otręby, sól, sodę). Do miski z bananami dodać sypkie produkty i delikatnie wymieszać. Keksówkę posmarować masłem i posypać zarodkami pszennymi. Wylać ciasto wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) przez ok 1 godzinę.


Wartość odżywcza i energetyczna: (100g)

  • Energia: 214 kcal 
  • Białko: 4g 
  • Tłuszcze: 8g 
  • Węglowodany: 31g 
  • Błonnik: 4g


1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!