Banany długo były na mojej liście owoców mniej
lubianych. Będąc w ciąży na nowo pokochałam ich smak, a ciasto bananowe
po prostu ubóstwiam.
Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała
oryginalnego przepisu. Część białej mąki zastąpiłam otrębami pszennymi i
mąką razową, zmniejszyłam ilość cukru, zamiast bułki tartej do
podsypania użyłam zarodków pszennych. Wszystkie te zabiegi obniżyły
kaloryczność ciasta i wzbogaciły go o błonnik tak ważny dla prawidłowej
pracy jelit. Idealne dla osób, które od czasu do czasu lubią zjeść
słodkie śniadanie.
Polecam i Smacznego!!!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 25g syropu z agawy
- 50g cukru trzcinowego
- 75g miękkiego masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub
½ opakowania cukru waniliowego
- 50g otrębów pszennych
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki pszennej razowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 łyżeczka miękkiego masła
Sposób przyrządzenia:
Banany obrać ze
skórki, pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Zmiksować na jednolitą
masę
z cukrem, jajkiem, pastą waniliową, cukrem trzcinowym i masłem. W drugiej
misce wymieszać wszystkie sypkie produkty (mąki, otręby, sól, sodę). Do
miski z bananami dodać sypkie produkty
i delikatnie wymieszać. Keksówkę posmarować masłem i posypać zarodkami
pszennymi. Wylać ciasto wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do
180°C (bez termoobiegu) przez ok
1 godzinę.
Wartość odżywcza i energetyczna: (100g)
- Energia: 214 kcal
- Białko: 4g
- Tłuszcze: 8g
- Węglowodany: 31g
- Błonnik: 4g
świetny chlebek!
OdpowiedzUsuń