środa, 4 marca 2015

ORKISZOWE SPAGHETTI Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM

Nie ukrywam, że teraz ze względu na pojawienie się w naszym życiu Tytusa nie zawsze mogę wyjść spontanicznie na zakupy, bowiem wiąże się to wieloma czynnościami typu ubranie Małego w kombinezon, zniesienie wózka z trzeciego piętra, a pogoda też ostatnio nie sprzyja spacerom. Potrawa, którą dzisiaj proponuję, jest potrawą typu „co się nawinie”. Zawsze staram się żeby w lodówce był bakłażan, cukinia, marchewka i seler naciowy (używam go zamiast cebuli- muszę jej unikać ponieważ karmię piersią) a w zamrażarce jakieś mrożone warzywa. Dzisiaj wykorzystałam mrożoną dynię i cukinię. Potrawa jest naprawdę smaczna i szybka w przyrządzeniu a do tego bardzo zdrowa
Polecam i Smacznego!!!


Składniki: 2 porcje
  • 120g makaronu orkiszowego 
  • 1 mały bakłażan 
  • 100g mrożonej lub świeżej dyni 
  • 100g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 
  • 1 gałązka selera naciowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 filet z kurczaka (120g) 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżki pestek dyni uprażonych na suchej patelni 
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, ½ łyżeczki czosnku niedźwiedziego


Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i wymieszać z oliwą. Odstawić na ok 30 minut. 
W międzyczasie bakłażana pokroić w plasterki (ok 1,5 cm) oprószyć obficie solą i pozostawić na ok 15 minut. Po upływie tego czasu opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Grillować z obydwóch stron. Plastry przekroić na pół. Fasolkę szparagową gotować ok 7 minut. Seler naciowy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy z oliwek podsmażyć chwilę posiekany seler naciowy, dodać zamarynowanego kurczaka i podsmażyć, aż kurczak lekko się zarumieni. Dodać dynię (jeżeli użyjemy świeżej to należy pokroić w małą kostkę), fasolkę szparagową i grillowanego bakłażana. Dodać sos sojowy, pieprz, słodką mieloną paprykę i czosnek niedźwiedzi podlać odrobiną wody i dusić wszystko ok 10-15 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany wymieszać z warzywami, kurczakiem i prażonymi pestkami dyni


Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcji)

  • Energia: 431 kcal 
  • Białko: 25g 
  • Tłuszcze: 16g 
  • Węglowodany: 54g 
  • Błonnik: 10g


4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, szukałam właśnie przepisu na jakieś unikalne spaghetti, coś innego niż neapoli i bologneese i voila :) Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz spróbuję bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że będzie smakowało, a co do bakłażana to żaden wstyd. Nawet Ci zazdroszczę, ja uwielbiam odkrywać nowe smaki. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłaś mi smaka, bo uwielbiam wszystkie składniki spaghetti!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje i życzę smacznego!