Pyszne,
pożywne ciasteczka. W połączeniu z owocem idealne na II Śniadanie.
Ich ogromnym plusem jest, że nie wymagają dużych nakładów
czasowych. Idealna alternatywa dla kupnych ciasteczek zbożowych,
które nie zawsze można uznać za zdrowe.
Polecam i Smacznego !!!
Składniki:
(ok 24 ciasteczek)
- 300g płatków orkiszowych (ok 3 szklanek)
- 100g mąki orkiszowej (ok 2/3 szklanki)
- 100g cukru brązowego (ok ½ szklanki)
- 100g słonecznika łuskanego (ok 2/3 szklanki)
- 125g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g białej czekolady
- szczypta soli
Sposób
przyrządzenia:
Masło
roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić w kostkę. Wszystkie
sypkie składniki (płatki, mąkę, cukier, słonecznik, sól,
proszek do pieczenia) przesypać do miski, wymieszać z białą
czekoladą. Dodać jajko, masło. Wszystkie składniki dokładnie
połączyć. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki, które
spłaszczyć, żeby powstało ciasteczko o grubości ok 1-1,5 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20 minut.
Wartość
odżywcza i energetyczna: 1
ciasteczka
Energia:
150 kcal
Białko:
4g
Tłuszcze:
5g
Węglowodany:
18g
Błonnik:
2g
Zrobiłam, polecam, są pyszne!
OdpowiedzUsuń