wtorek, 10 marca 2015

ORKISZOWE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Pyszne, pożywne ciasteczka. W połączeniu z owocem idealne na II Śniadanie. Ich ogromnym plusem jest, że nie wymagają dużych nakładów czasowych. Idealna alternatywa dla kupnych ciasteczek zbożowych, które nie zawsze można uznać za zdrowe. 
Polecam i Smacznego !!!


Składniki: (ok 24 ciasteczek)

  • 300g płatków orkiszowych (ok 3 szklanek)
  • 100g mąki orkiszowej (ok 2/3 szklanki)
  • 100g cukru brązowego (ok ½ szklanki)
  • 100g słonecznika łuskanego (ok 2/3 szklanki)
  • 125g masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g białej czekolady
  • szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić w kostkę. Wszystkie sypkie składniki (płatki, mąkę, cukier, słonecznik, sól, proszek do pieczenia) przesypać do miski, wymieszać z białą czekoladą. Dodać jajko, masło. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki, które spłaszczyć, żeby powstało ciasteczko o grubości ok 1-1,5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez ok 20 minut.


Wartość odżywcza i energetyczna: 1 ciasteczka

Energia: 150 kcal
Białko: 4g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 18g
Błonnik: 2g

1 komentarz:

Dziękuje i życzę smacznego!